Güncel

Aslan: Başkan adayları, il ve ilçe özelliğine göre belirlenmeli

31 Mart 2024’ te yapılacak yerel seçimlerle ilgili Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'dan uyarı

Abone Ol

Türkiye’nin 3.büyük kenti İzmir’de 150 bin kişinin barındığı 13 farklı projeye imza atan Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, İzmir'in kimlik arayışında kent olduğunu belirtti, "Kentlerimizi yönetecek il ve ilçe belediye başkan adaylarının ve belediye meclis üyelerinin takım çalışmasını önemsemeli. O kentin özelliklerine göre de belirlenmeli" dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday gösterileceklerle ilgili öncelikle adayların neleri yapıp, yapmayacağına ilişkin projelerini önceden açıklamasını istedi. Şimdiye kadar çoktan küresel kent olması gereken İzmir'in ne yazık ki bugün, kimlik bunalımı yaşayan bir kent konumunda olduğunu, sorunların her geçen gün yumak haline geldiğini, uzun süredir hak ettiği şekilde yönetilemediğini dile getiren Aslan, "Her şeyden önce belediye başkanı olan kişinin takım çalışmasına önem vermesi gerekir. İzmir, kimlik arayışında bir kent. Kültür şehrimi, tarihi şehir mi, üniversite kenti mi, fuar ya da turizm şehrimi, yoksa spor kentimi, ne olduğu bilinmiyor. Az önce de söylediğim gibi takım çalışması önemli" dedi.

EGE-KOOP’TAN İZMİR’ DE 20'YE YAKIN MAHALLE

40 yıldır 200 ayrı meslek grubundan oluşan kooperatiflerle İzmir’in 12 ilçesinde birbirinden farklı projelerle Türkiye’de örneği olmayan ve üniversitelerde tez konusu olan projelerle İzmir’e 20’ye yakın yeni mahalle kazandırdıklarını, ülkenin bugün konuştuğu kentsel dönüşüm uygulamasını yıllar önce hayata geçirdiklerini kaydeden Hüseyin Aslan, "Doğal zenginliği, tarımda ve sanayideki gücü, turizm potansiyeli ile tarihin kendisine bıraktığı mirasla, yetişmiş insan sermayesi ile İzmir, küresel kent olmaya adaydır. İzmir’in Büyükşehir ve ilçe başkan adaylarını belirlerken, partilerden beklentimiz; kişiler il ve ilçelerin özelliklerine göre belirlenmeli. Örneğin, Konak Belediyesi şehir merkezi ve çevresi dahil olmak üzere, bölgesel planlama, kentsel tasarım ve dönüşümü halk için halkla beraber hakça paylaşacak anlayışla hayata geçirmeli. Balçova, Çeşme ve Urla'da belediye başkanı turizm konusunda uzman olmalı. Ödemiş, Tire ile Bayındır'da kalkınmayı kırsaldan başlatacak, tarımsal üretim ve verimliliği artıracak politikaları uygulamaya koyarak kentlerden kırsala göç edenlerin yaşayabileceği KÖY-KENTLERİ planlayabilecek adayları belirlemeli" dedi.

ARSA SPİKÜLETÖRLERİ ÇOĞALDI 

Aslan, son yıllarda arsa spekülatörleri çoğaldığı için konutun maliyetinin iki katına çıktığını, İzmir halkının yüzde 40’ının kirada oturduğunu, konutların yüzde 60’ının depreme dayanıksız olduğunu, evi olmayan dar ve sabit gelirliler için UYDU KENT projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Aslan, "Bu yüzden İzmir’in üretken, projeci, ufku açık, sosyal belediyeciliği özümseyen, demokrasiyi ve insan odaklı adaylara ihtiyacı var. Hem belediye başkanları hem de belediye meclis üyeleri bilgi birikimi olan vizyon sahibi adaylardan seçilmeli" diye konuştu.

FİYATLAR SÜREKLİ ARTIYOR

Konut krizinin beka sorununa dönüştüğünü, kiraların ve satılık ev fiyatlarının sürekli arttığını kaydeden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, şunları söyledi: "Günümüzde, 100 m2 ortalama konut fiyatı 3 milyon 40 bin lira. Kamu bankasından 120 ay vadeli 2.5 milyon lira konut kredi alınması halinde, aylık taksit tutarı 98 bin 258 liraya çıkıyor.
Türkiye’de, nüfusun yüzde 90’ı böyle bir krediyi geri ödeme olanağına sahip değil.
Bu tablo; konut ve barınma krizinin giderek 'insani kriz'e dönüştüğünü gösteriyor."

İZMİR’ DE 17 FAYIN BÜYÜK BÖLÜMÜ HAREKETLİ

Bilim insanları İzmir’de 17 fayın bulunduğunu, bunların büyük bölümünün hareketli olduğunu belirttiğini kaydeden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Zaman geçirilmeden merkezi yönetim, yerel yönetim, meslek odaları, medya kuruluşları bir araya gelerek İzmir’in kentsel dönüşüm uygulamalarını, siyasi malzeme yapmadan en az üç gün tartışmalı, zaman kaybetmeden çözüm yoluna gidilmeli. İzmir’in 2050 yılında nüfusunun 8 milyona çıkacağı da göz önünde bulundurularak, dönüşüm yapılacak alanların sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısına göre alternatif modellerin üretilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Çağın gerektirdiği tüm teknolojik imkanları kullanmalıyız, dönüşümün her evresinde o toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak, bilimsel temele dayalı projeler üretmeliyiz. Bunun için tabii ki sadece belediyelere yüklenmek doğru değil, ancak mekânsal olarak bölgenin sahibi ve yöneten kurum olarak belediyelerin öncü rolü yadsınamaz" şeklinde konuştu.