İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Birgi köyü, geleneksel mimarisi ile asırlardır geçmişini korumayı başarmış bir yer. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Birgi, 2022 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından ‘Dünyanın En İyi Köyleri’ arasında yer aldı. Frig ve Lidya uygarlıklarının, Pers ve Bergama krallıklarının izlerini taşıyan bu köy, Roma ve Bizans İmparatorluğu ile Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden kalma tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Derviş Ağa Camii ve Medresesi, İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi Türbesi, Çakırağa Konağı gibi birçok tarihi yapı, köyün kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor.

B I R G I N I N M I M A R I D O K U S U A S I R L A R D I R K O R U N 389818 108130

SONBAHAR GÜZELLİĞİ

Sonbahar aylarında doğanın ve tarihi güzelliklerin iç içe geçtiği Birgi, yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline geliyor. Tarihi camileri, medreseleri, türbeleri ve hamamlarıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bu köy, doğal güzellikleri ile de öne çıkıyor.

B I R G I N I N M I M A R I D O K U S U A S I R L A R D I R K O R U N 389823 108130

Bu çiçeği koparmanın cezası dudak uçuklatıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası dudak uçuklatıyor!

ZİYARETÇİLERİN YORUMLARI

Birgi’yi sıkça ziyaret eden Faruk Badem (64), köyün tarihi yapıları ve kültürel zenginlikleri hakkında şöyle konuştu: "Burada tarihi olarak çok çeşitli yapılar var. Yerleşim bölgesi, beylik zamanında yapıldığı için şanslı bir köy. Bu köyde filmler çekiliyor ve tarihi mekan olarak tercih ediliyor." Badem, köyün kendini ifade ettiğini belirtti.

Almanya'dan Birgi'ye gelen Ayşegül Sannuroğlu (57) ise köyün doğal güzelliklerine vurgu yaptı: "Birgi'yi daha önce çok duymuştum ama gelmek nasip oldu. Doğallığı korunmalı, turizmle değiştirilmemeli."

Kaynak: DHA