Huawei yeni ürünlerini tanıttı: Bilekten tansiyon ölçen Huawei Watch D2 Huawei yeni ürünlerini tanıttı: Bilekten tansiyon ölçen Huawei Watch D2

Mersin Teknopark'ta BioCoder adlı teknoloji geliştirme firması, arıcılığı dijital ortama taşıyan yenilikçi bir sistem geliştirdi. Kovan Takip Sistemi ve Kovan Güvenlik Kartı ile arıcılar, kovan başına gitmeden günlük bal üretim miktarını, koloni sağlığını, nem ve sıcaklık verilerini akıllı telefonlarından takip edebiliyor. Ayrıca, sistem, kovanların bulunduğu bölgede çıkan yangınlar ve zirai ilaçlamalar hakkında anında bilgi aktarıyor.

Ariciliga Dijital Donusum1

BioCoder’ın Kovan Güvenlik Kartı, kovan peteğine gizlenerek hırsızlık durumunda alarm verirken, kovanların GPS üzerinden konumunu bildiriyor. Firma yöneticisi Mehmet Ali Kan, arıcılardan gelen talepler doğrultusunda 2020-2021 yıllarında KOSGEB desteğiyle geliştirdikleri sistem hakkında bilgi verdi. Arıların ses frekansıyla iletişim kurduğunu belirten Kan, sistemlerinin bu frekansları izleyerek kovandaki olası problemleri tespit edebildiğini vurguladı.

Arıcıların sıcaklık ve nemi takip etmelerine olanak tanıyan sistem, bal üretimini izleyerek kovan verimliliğini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, yangın ve zirai ilaçlama gibi risklere karşı uyarılar göndererek arıların sağlık ve verimini korumaya yardımcı oluyor.

Arıcılardan gelen talepler doğrultusunda geliştirilen güvenlik cihazı, hırsızlık ve ayı saldırılarına karşı koruma sağlarken, kovanın GPS konumunu takip edebiliyor. Bu sistem, arıcıların kovanlarını rahatlıkla bırakıp seyahat etmelerini ve işlerini daha etkin bir şekilde yönetmelerini sağlıyor.

Kan, devletin arıcılara kovan takip sistemlerinde yüzde 60-70 oranında destek verdiğini belirterek, sistemin kurulumunun basit olduğunu ve arıcıların teknolojiye olan ilgisinin bu sistemi kullanmalarını kolaylaştırdığını ifade etti. Ayrıca, Varroa hastalığına karşı da çalışmalar yürütüldüğünü ve arıların bu hastalıktan 1-1.5 yıl içinde kurtarılabileceğini açıkladı.

Kaynak: İHA