Yerel Yönetim Haberleri

APİKAM’dan Dijital Arşivde Büyük Atılım

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), dijital arşivini genişletme çalışmalarına hız kazandırarak 300 bin belgeye 100 bin yeni doküman daha eklemeyi hedefliyor. Böylece, Türkiye’de yerel yönetimler düzeyinde en kapsamlı yerel tarih arşivini oluşturacak.

Abone Ol

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), arşivcilik çalışmalarında önemli bir adım atarak dijital arşivini genişletiyor. Tarihsel değere sahip yaklaşık 300 bin belgeyle www.apikam.org.tr adresinde yer alan dijital arşiv, yakın zamanda 100 bin yeni belgeyle daha da zenginleşecek. Bu adım, APİKAM’ı Türkiye’de yerel yönetimler düzeyinde en geniş kapsamlı yerel tarih arşivine sahip kurum yapacak.

İzmir’in Yerel Tarihine Dijital Katkı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak kent kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla arşivcilik, müzecilik, sergicilik ve kütüphanecilik alanında hizmet veren APİKAM, İzmir ve çevresine ait tarihsel belgeleri dijital ortama taşıma çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda 300 bin belgeye sahip dijital arşiv, 5 aylık yoğun çalışma süreci sonucunda büyütüldü ve 100 bin yeni belgenin eklenmesi planlanıyor. APİKAM’ın dijital arşivine, ücretsiz üyelik oluşturarak erişim sağlanabiliyor.

Tasnifte Yapay Zeka Dönemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı, arşivcilik süreçlerini hızlandırmak için yapay zeka teknolojilerinden faydalanmayı hedeflediklerini belirtti. Saygı, “Yapay zekâ yardımıyla tasnif işlemlerini hızlandırarak daha çok belgenin araştırmacılar için erişime açılmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca, üniversitelerle iş birliği yaparak dijital arşiv kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

İzmir Tarihi Gönüllü Bağışlarla Zenginleşiyor

APİKAM, İzmir Milli Kütüphane koleksiyonuna ait süreli yayınlar başta olmak üzere, İzmir ve çevresine ait Osmanlı dönemi mahkeme kayıtları, İzmir il yıllıkları, belediye meclis tutanakları, el yazmaları ve diğer önemli arşiv materyallerini araştırmacıların kullanımına sunuyor. İzmirli bağışçıların gönüllü katkıları ile koleksiyonunu genişleten APİKAM, bugüne kadar 400 bağışçıdan İzmir tarihine ışık tutan birçok belge ve objeyi arşivine kazandırdı.

Yabancı Araştırmacılara Açılan Kapı

APİKAM, uluslararası erişim için dijital arşivi İngilizceye çevirme çalışmaları da yürütüyor. Bu adım, yabancı akademisyen ve araştırmacılara İzmir ile ilgili çalışmaları desteklemek ve APİKAM’ı uluslararası platformlarda daha görünür kılmayı hedefliyor.