Antioksidan zengini: Yeşil kahve ve yeşil çay

Abone Ol

Türk kahvesi herkes tarafından seviliyor ve en çok içilen içecekler arasında. Bir yere gidildiğinde genelde bir Türk kahvesi söyleniyor ancak son zamanlarda ününü yeşil kahve ve yeşil çay ile paylaşıyor. Yeşil kahvenin diğer kahvelerden tadı ve yapımı farklıdır. Kahve kavrulma işleminden geçmez ve bu sayede kahvenin içinde bulunan klorojenik asit miktarı yeşil kahvede diğer kahvelere göre daha yüksektir. Yani yeşil kahvenin faydalı olması klorojenik asit oranının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Yeşil çay ise Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen ve siyah çay gibi fermentasyon işlemlerine uğratılmadan üretilen bir çay türüdür.

YEŞİL KAHVENİN FAYDALARI

Klorojenik asit incebağırsaktan glikoz emilmesini ve karaciğerden kana glikoz salınımını da engeller ve bu sayede kan glikoz seviyesinin yükselmesini engellemiş olur.

Metabolizma ve yağ yakımını hızlandırır.

Yeşil kahve klorojenik asit ve kafein içeriği ile vücut yağ miktarının azalmasına katkı sağlar ve kilo kaybına yardımcı olur.

Kavrulmuş kahveye göre antioksidan içeriği çok daha fazladır. Bu sayede serbest radikallerden koruma da görevlidir.

Anti-aging etkisi olan bir kahve türüdür.

Toksinlerin vücuttan atımını kolaylaştırabilir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

NE KADAR İÇİLMELİ?

Yeşil kahvenin günlük tüketim miktarı 2 fincan olmalıdır. Kafein içerdiği için fazla tüketilirse anksiyete bozuklukları, ishal, yüksek kan basıncı ve osteoporoza neden olabilir. Hamile ve emziren annelerin tüketim miktarlarıyla ilgili güvenilir bir bilgi henüz olmadığı için bu kişilerin tüketmemelerinde fayda vardır.

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI

Düzenli olarak yeşil çay tüketmek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Yeşil çayda bulunan epi-gallo-kateşin-3-gallat maddesinin LDL yani kötü huylu kolesterolü düşürdüğü ve kan basıncını düzenlediği görülmüştür.

Yeşil çayla ilgili yapılan araştırmalarda görülmüştür ki içeriğinde bulunan kateşinlerin yüksek oranda tüketilmesi durumunda trigliserit oranında ve total yağ değerlerinde düşüş görülmüştür.

Yapılan çalışmalara göre yeşil çayın diyabet üzerine de olumlu etkileri vardır.

Yeşil çay bel çevresindeki yağlanmaya karşı etkili bir bitki türüdür.

2 haftalık bir çalışmanın sonuçlarına göre günde 4-5 fincan yeşil çay tüketme alışkanlığına sahip bireyler, antrenmanlar sonucunda yeşil çay tüketmeyen bireylere göre yaklaşık 1 kg daha fazla kaybetmiştir.

C vitamini içeriği ile oluşabilecek gribal enfeksiyon riskini azaltır.

Yeşil çayın fazla sigara içenlerde endotelyal fonksiyon bozukluğunu düzelttiği görülmüştür.

İçeriğindeki kateşinler sayesinde antioksidan kapasitesi yüksek bir bitkidir.

NE KADAR İÇİLMELİ?

Faydalardan yararlanabilmek için günde en az 3 fincan yeşil çay tüketilmesi gerekmektedir.3 fincan yeşil çay tüketildiği zaman 200-300 miligram kateşin almış oluruz. Bu noktada kateşin miktarını çay kalitesi ve demlenme oranı da etkilemektedir.

Öneriler her hangi bir ilaç kullanmayan, gebe ve emziren anne olmayan kişileri için geçerlidir.

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan