Hatay’ın Antakya ilçesindeki Antiocheia Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kurtarma kazılarında, Geç Roma Dönemi’ne tarihlenen 12 adet su künkü keşfedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği kazılar, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin öncülüğünde 2021 yılından bu yana devam ediyor.

Geç Roma Dönemi2

Kazılar, St. Pierre Kilisesi'nin batı yamacında, hac yeri olarak önemli bir konumda yer alan mağara kilisenin çevresinde yoğunlaşırken, çalışmalar 4 arkeolog, bir restoratör ve 10 işçiden oluşan ekip tarafından yürütülüyor. Elde edilen buluntular arasında yer alan künklerin, Habib-i Neccar Dağı’ndaki su kaynaklarından şehre su iletimini sağlamak amacıyla kullanıldığı düşünülüyor.

2025'te Türkiye’de unutulmaz konserler: Dünyaca ünlü isimler geliyor 2025'te Türkiye’de unutulmaz konserler: Dünyaca ünlü isimler geliyor

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ali Ateş, yaptığı açıklamada, milattan sonra 5’inci yüzyıla ait mimari yapılarla ilgili önemli bilgilere ulaştıklarını belirterek, bu yapıların St. Pierre Kilisesi’ne hac için gelen ziyaretçilerin konaklama ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanıldığına dikkat çekti.

Geç Roma Dönemi3

Ateş, "Kazılarda ayrıca su künkleri ve kanalizasyon sistemlerine dair buluntular elde ettik. Bu durum, bölgenin su kaynakları açısından ne denli zengin olduğunu ortaya koyuyor. Künklerin, antik dönemde şehrin su ihtiyaçlarının Habib-i Neccar Dağı’ndan gelen kaynaklardan karşılandığını ve tahliye sistemleri için yapıldığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl kazılarda bir kısmı ortaya çıkan geometrik desenli mozaiklerin tamamına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ateş, çalışmalar tamamlandıktan sonra St. Pierre Kilisesi ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’ni kapsayan bir arkeopark oluşturmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA