A.Buğra TOKMAKOĞLU/ EGETELGRAF-Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yıl başlattığı gece müzeciliği uygulaması ile ziyaretçiler için yeni ve farklı bir deneyim sunuluyor. Turizm sezonunu dar ve kısıtlı bir zamana sınırlayan klasik anlayışın dışına çıkarak ışıklandırılan ören yerlerinde benzersiz bir deneyim yaşayan ziyaretçiler tarihi kentlere akın ediyor.
Efes Antik Kenti’nden, Aspendos’a, Olimpos’tan Patara’ya uzanan antik kentleri gündüz olduğu gibi gece de ziyaret etmek mümkün. Özel aydınlatmaları ile gün batımından gecenin geç saatlerine kadar ziyaretçi ağırlayan antik kentler yerli ve yabancı turistler için özellikle yaz akşamlarında şahane bir akşam aktivitesine dönüşüyor.
GÖZDE DURAKLAR
Efes Antik Kenti, İzmir: İzmir’in en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi duraklarından biri olan Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yer alıyor. İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan Efes Antik Kenti, Türkiye’de gece müzeciliğinin en popüler ziyaret rotalarından biri.
Binlerce yıldır ayakta duran ve zamana meydan okuyan Efes Antik Kenti, Antik dönemde Anadolu’nun başkenti ve Batı ile iletişimin en yüksek olduğu noktaydı.
Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Efes Antik Kenti’ne komşu. Efes’te görebileceğiniz görkemli yapılar arasında gece ışıl ışıl ziyaretçilerini karşılayan Celcus Kütüphanesi, 25 bin kişilik kapasitesiyle çağının en büyük antik tiyatrolarından biri olan Efes Antik Tiyatrosu, Hadrian Tapınağı ve Efes Deneyim Müzesi bulunuyor. İzmir’den Selçuk’a İZBAN ve TCDD trenleriyle ulaşmak oldukça kolay.
Efes Antik Kenti, yaz döneminde 22.30’a kadar, kış döneminde ise 21.30’a kadar girişe açık. Antik kent gece yarısından önce kapanıyor. Güncel giriş saatleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web sitesi ya da Müze Kart uygulamasına bakmayı öneriyorum.
Müze Kart’la yalnızca 60 TL’ye yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzelerine ücretsiz giriş hakkına sahip oluyorsunuz. 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri TC vatandaşı ziyaretçilerden ücret alınmıyor. Ayrıca öğrenci TC vatandaşları 30 TL karşılığında Müze Kart alabiliyor. Türkiye’nin Müzeleri uygulaması üzerinden dijital olarak oluşturulan Müze Kart ile fiziki karta ihtiyaç duyulmaması da çok iyi olmuş.
Galata Kulesi, İstanbul: İki kıtayı buluşturan görkemli İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Galata Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işletme hakkını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı ve Müze Kart’la ziyaret edebildiğimiz kültür duraklarından biri.
Bizans İmparatorluğu döneminde Cenevizliler tarafından inşa edilen Galata Kulesi, İstanbul’un yüzyıllardır en önemli tanıklarından biri. Onlarca tarihi ve önemli olaya tanıklık eden Galata Kulesi’nden İstanbul’un gece manzarasını izlemek paha biçilemez bir aktivite.
Galata Kulesi’nin 360 derece manzara sunan konumuyla Kız Kulesi’nden Adalar’a, Tarihi Yarımada’dan Haliç’e ve İstanbul Boğazı’na kadar İstanbul’un muhteşem noktalarını ışıl ışıl görebilirsiniz.
Galata Kulesi, 23.00’e kadar ziyarete açık. Galata Kulesi’ne Müze Kart’la giriş yapılıyor ve gişe 22.00’de kapanıyor.
Aspendos Antik Kenti, Antalya: Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında yer alan Aspendos Antik Tiyatrosu, Anadolu’nun en iyi korunmuş antik tiyatrolarından biri. Yıl boyunca çok sayıda konser, tiyatro, opera ve kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Aspendos, gece müzeciliği ile deneyimleyebileceğiniz eşsiz rotalar arasında.
Yanı başındaki antik kent içerisinde ziyaret edebileceğiniz hamam, tapınak, su yolları ile kültür gezisi için Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın popüler cazibe merkezlerinden biri.
Aspendos Antik Kenti, 22.30’a kadar açık. Antik Tiyatro’ya 22.30’dan sonra ise giriş yapılamıyor. Müze Kart’ın geçerli olduğu Aspendos Antik Tiyatrosu’na Antalya merkezden ve Serik’ten dolmuşlarla direkt ulaşılabiliyor.
Patara Antik Kenti, Antalya: Antalya’nın en batısında konumlanan Kaş ilçesi sınırlarında konumlanan Patara Antik Kenti, Akdeniz çanağında bulunan en köklü yerleşim yerlerinden biri. Likya medeniyetinin izlerini keşfedebileceğiniz Patara, Noel Baba olarak da bilinen St. Nicholaos’un da dünyaya geldiği yer.
Hristiyanların hac rotasında yer alan Patara Antik Kenti, dünya demokrasi tarihinde sembol olarak kabul edilen demokratik meclis yapısının ilk örneğinin görüldüğü yer olarak da biliniyor. 5 bin kişi kapasiteli antik tiyatrosu, eşsiz kumullarıyla upuzun sahilleri, Korint Tapınağı ve tahıl depolarıyla Patara Antik Kenti ülkemizin en popüler turizm merkezlerinden biri.
Patara Ören Yeri 22.30’a kadar açık, ören yerinin gişesi ise 22.15’te kapanıyor. Müze Kart ile girişin yapıldığı ören yerinde araç otoparkı var. Kaş ve Kalkan’dan kalkan dolmuşlarla Patara’ya ulaşabiliyor.