Hatay’ın Antakya ilçesinde, Antik Hipodrom çevresindeki kazılarda önemli arkeolojik buluntulara rastlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği "Geleceğe Miras Projesi" çerçevesinde yürütülen kazılarda, Erken Helenistik Dönem'e ait pişmiş topraktan yapılmış iki heykelcik parçası gün yüzüne çıkarıldı.
Antakya Küçükdalyan Mahallesi'nde, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hatice Pamir’in başkanlığında gerçekleştirilen kazılar, bölgenin antik kent dokusunun ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmaların bir parçası olarak devam ediyor. Kazı ekibi, kazılarda, birinin başı ile gövdesinin büyük kısmı sağlam kalan figürin parçasının, Antik Çağ filozoflarını temsil eden "sofist" figürüne ait olduğunu belirledi. Bu heykelcik, milattan önce 300-200 yılları arasına tarihleniyor.
Bir diğer figürin parçasının başı ise milattan önce 2'nci yüzyıla tarihleniyor. Kazı başkanı Pamir, bu keşiflerin bölgenin antik dönemde entelektüel aktivitelerle zenginleştiğini gösterdiğini vurguladı. Pamir, "Helenistik Dönem'e ait bu eserler, Antakya'nın entelektüel eğitimin merkezi olduğunu ve bu dönemde sofistlerin eğitim verdiğini ortaya koyuyor," dedi.
Pamir, ayrıca heykelciklerin, serbest teknikle yapılmış olduğunu ve bir sanatçı tarafından tasarlandığını da belirtti. Diğer figürin parçasının ise bir konutta kullanılan obje veya çocuk oyuncağı olabileceği üzerinde duruluyor.