Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü “Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi”nde son aşamalara gelindi. Cam ve ahşap zemin kaplamalarının tamamlandığı seyir terasında, son rötuşlar yapılıyor.
2020 yılında Antalya’nın kültürel mirasını ve tarihi yapılarından biri olan Hıdırlık Kulesi’ni turistik bir çekim merkezi haline getirmek amacıyla başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları, bölgedeki antik dönem kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Ziyaretçiler, yürüyüş yollarındaki cam yüzeylerde antik kalıntıları inceleyebilirken, falezler üzerindeki seyir terasından Akdeniz manzarasını izleyebilecek.
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülen restorasyon ve koruma-onarım çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Kulenin kuzey ve güney kısımlarındaki alanlarda ahşap kaplama ve antik kalıntıların izlenebileceği cam yüzey montajları gerçekleştirildi. Ayrıca, antik kalıntıların ve alanın aydınlatılması için cam yüzeylerin altına ve kuleye yönelik aydınlatma çalışmaları da sona yaklaşıyor. Tarihi Hıdırlık Kulesi’ndeki bitki temizliği ve dış duvar derz dolgu işlemleri de tamamlandı. Projenin ikinci aşamasında ise, kulenin güney tarafında bulunan desenli taban mozaik alanının cam yüzeyle kaplanma çalışmaları başlayacak.
Antalya Müze Müdürlüğü ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) denetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, 93 yıllık bir buz fabrikası, antik hamam kalıntıları, mozaikler ve kale suru kalıntıları gibi önemli buluntuları gün yüzüne çıkardı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, ziyaretçilerine zaman yolculuğu yaşatması bekleniyor.