Ankara'nın Çubuk ilçesinde üretilen ve "yeşil altın" olarak adlandırılan turşular, Türkiye'nin yanı sıra uluslararası alanda da kendine sağlam bir yer edinmeye başladı. Verimli tarım arazileri sayesinde bölge, özellikle turşu üretiminde önemli bir merkez haline geldi.

Can sıkıntısının asıl kaynağı bulundu! Yapılan yeni araştırma şaşırttı Can sıkıntısının asıl kaynağı bulundu! Yapılan yeni araştırma şaşırttı

Çubuk Turşusu2

Çubuk turşusu, belediye ve Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğiyle kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi'nde üretiliyor. Bu yıl yaz aylarında yapılan üretimle, sonbahar ve kış döneminde raflarda yerini alarak tüketicilere sunuluyor. Yüzde 80'lik bir oranla en çok salatalık turşusu tercih edilse de, lahana, patlıcan, havuç gibi birçok sebzeden de yaklaşık 40 farklı turşu hazırlanıyor.

2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret verilen Çubuk turşusu, Avrupa Birliği'ne de tescil başvurusunda bulundu. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, turşunun lezzetinin, tamamen yerel malzemelerin kullanılmasından kaynaklandığını vurgulayarak, "Hedefimiz, Çubuk turşusunun dünya çapında bir marka haline gelmesidir" dedi.

Çubuk Turşusu3

Son yıllarda, ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi 15 ülkede sofraların vazgeçilmezi haline gelen Çubuk turşusu, yurt dışı pazar payını artırmak için çeşitli festivallere katılıyor. Demirbaş, “Turşumuz, Türkiye'deki sofraların yanı sıra dünyada da yerini almak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye ekledi.

Tesis, doğal yöntemlerle üretim yaparak mevsiminde yetişen sebzeleri turşuluyor. Çubuk Turşucular Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, 48 yıldır süregelen aile işinin, çocukları tarafından devam ettirileceğini belirtti. Yıllık 200 ton turşu satışı gerçekleştiren kooperatif, talebe bağlı olarak yeni çeşitler üretmeye devam ediyor.

Kaynak: AA