Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, sanal gerçeklik (VR) teknolojisini eğitimde kullanarak veterinerlik öğrencilerine yenilikçi bir deneyim sunuyor. Fakülte, öğrencilerinin hayvanlarda otopsi (nekropsi) işlemlerini sanal ortamda uygulamalı olarak öğrenebileceği bir Sanal Gerçeklik Eğitim Salonu kurdu. Öğrenciler, üç boyutlu VR gözlükler sayesinde otopsi süreçlerini simüle eden sanal bir ortamda, tüm adımları gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyor.
Sanal Ortamda Gerçekçi Eğitim Deneyimi
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevil Atalay Vural, bu eğitim yönteminin öğrencilerin gelişen teknoloji ile daha verimli eğitim almalarını sağladığını belirtti. Prof. Dr. Vural, “Sanal gerçeklik dersliğimizde öğrencilerimiz, ölüm sonrası kadavranın incelenme işlemi olan nekropsiyi tamamen sanal bir ortamda gerçekleştiriyorlar. Öğrenciler, giyinme, dezenfekte olma ve hazırlık aşamalarını takiben sanal ortamda otopsiyi uygulamalı olarak yapabiliyorlar” dedi.
Bu eğitim projesi, 3 yıldır süren bir Ar-Ge çalışması olarak geliştirilmeye devam ediyor. Prof. Dr. Vural, teknolojinin olanakları doğrultusunda her detayın üzerinde titizlikle çalışıldığını, öğrencilerin gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlardaki zorlukları simüle etmek amacıyla videolar ve görsellerle desteklenen bir eğitim süreci oluşturduklarını aktardı. Sanal ortamda bazı zorluklar yaşanabilse de, bu durumlar video destekleriyle gideriliyor.
Eğitimde Etkileşimli Öğrenme
Eğitim sırasında öğrencilere VR gözlükleri taktırılarak simülasyon ortamına giriş yapmaları sağlanıyor. Öğrenciler, VR gözlüklerini kullanarak sanal ortamda yapılan her adımı aktif olarak gerçekleştiriyor. Prof. Dr. Vural, "Öğrencilerimiz sanal ortamda verilen komutlarla eylemleri yerine getiriyorlar. Bazen teknoloji sınırlamaları nedeniyle gerçek uygulamaların nasıl yapılacağını videolarla destekliyoruz. Bu şekilde öğrenciler, sanal ortamda öğrendiklerini gerçek dünyaya uyarlayabiliyorlar" diye konuştu.
Eğitimde öğrencilere sadece VR gözlük takan öğrenciler değil, diğer öğrenciler de arka planda izleme fırsatı buluyor. Prof. Dr. Vural, “Sanal ortamda yapılan işlemler, monitör aracılığıyla diğer öğrencilerle eş zamanlı olarak paylaşılıyor. Bu sayede, bir öğrencinin yaptığı uygulamayı, diğer 20 öğrenci de izleyebiliyor ve eğitim süreci daha etkileşimli hale geliyor” dedi. Ayrıca, eğitim hem Türkçe hem de İngilizce olarak sunuluyor, böylece uluslararası öğrencilere de hitap eden bir program oluşturulmuş.