Gündem

Ankara Büyükşehir Belediyesi: "SGK'ya değerli 572 taşınmaz sunduğumuz görmezden gelindi" demişti SGK’dan yanıt geldi!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan gayrimenkullerin devrinin mevzuat gereği mümkün olmadığını belirtti.

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) gayrimenkul teminatı teklifine yanıt verdi. SGK, yapılan açıklamada, üzerlerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan taşınmazların devralınmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirtti. SGK, mevzuat gereği bu tür gayrimenkullerin "satış kabiliyeti olmadığı için" devralınamayacağını ifade etti.

“BÜYÜK BİR HASSASİYETLE UYGULANMAKTADIR”

SGK’dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), keyfi uygulamalarla değil, kanunlar ve diğer mevzuat çerçevesinde yönetilmektedir. Bu doğrultuda, SGK'nın üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan bir gayrimenkulü devralması mevzuat gereği 'satış kabiliyeti olmadığı için' mümkün değildir. Bu konu, kamu yararı gözetmek adına büyük bir hassasiyetle uygulanmaktadır.”

SGK, uygulamalarında herhangi bir ayrımcılık yapılmadığını ve bugüne kadar çok sayıda belediyeden, farklı siyasi partilere ait gayrimenkullerden 1200'ün üzerinde devir işlemi gerçekleştirildiğini belirtti. Bu devirlere dair hiçbirinde haciz, şerh veya ipotek bulunmadığını vurgulayan SGK, bu tür taşınmazların devri için teklif edilmesinin ya bilgi eksikliğinden ya da kamuoyunu yanıltma çabalarından kaynaklandığını belirtti.

“DEVLET CİDDİYETİ İLE BAĞDAŞMAMAKTADIR”

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı: “Üzerinde haciz, şerh ve ipotek bulunan taşınmazların SGK'ya devri için teklif edilmesi, ya sürece dair bilgi eksikliğinden ya da teklif edenin kamuoyunu aldatma çabasından kaynaklanmaktadır. Her iki durumda da bu yaklaşım, devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır.”

SGK, belediyelerin SGK'ya sunacağı taşınmazların satışa uygun, hacizli olmayan taşınmazlar olması gerektiğine dikkat çekerek, bu süreçte şeffaf bir yönetim sergilendiğini ve tüm belediyelere bu konuda gerekli bilgilendirmenin yapıldığını söyledi.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: 572 TAŞINMAZ SUNDUK

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ise SGK'nın açıklamalarına karşılık verdi. Belediyeden yapılan açıklamada, SGK'ya teminat olarak sundukları 572 taşınmazın görmezden gelindiği ve bunların "gerçek dışı" iddialarla çarpıtıldığı belirtildi. ABB, Anafartalar Çarşısı gibi değerli taşınmazları SGK'ya sunduklarını ancak bu taşınmazların kabul edilmediğini ifade etti. Belediye, SGK'nın sundukları taşınmazlarla ilgili iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti ve şu açıklamayı yaptı: "Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, SGK’ya borçlarımızın yapılandırılması için Anafartalar Çarşısı gibi kıymetli ve satılabilir nitelikte 572 taşınmaz sunduk. Ancak, bunlar görmezden gelinmiş ve tamamen gerçek dışı iddialarla 'tuvalet teklif edildi' şeklinde çarpıtılmıştır"

ANAFARTALAR ÇARŞISI VE TUVALET İDDİASI

ABB, özellikle Anafartalar Çarşısı’nın SGK'ya teminat olarak gösterildiğini belirtti. Çarşının 525 bağımsız bölümden oluştuğu, içinde tuvalet ve depo bulunduğu ifade edildi. Belediye, 2016'da üçlü protokolle SGK'dan alınan bu çarşının, 2 Eylül 2024’te yeniden SGK’ya teminat olarak bildirildiğini belirtti. ABB, bu taşınmazın tapu kaydında yer alan tuvalet ve depo gibi unsurların, SGK'ya teminat olarak sunulurken herhangi bir sorun oluşturmadığını savundu.

ABB tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler de yer aldı: "Bu çarşıyı SGK’dan protokolle alırken nasıl tuvaletler tapu kaydından çıkarılmadan teslim alındıysa yine aynı şekilde tuvaleti, deposu, bankamatik yerleriyle birlikte teminat olarak gösterilmiştir."

ARSALARIN DEĞERİ VE HACİZ TUTARI

ABB, sundukları taşınmazların toplam değerinin 1 milyar 193 milyon 350 bin TL olduğunu belirtti. Ancak, bu taşınmazlar üzerinde yaklaşık 3 milyon TL tutarında bir haciz bulunduğu ifade edildi. Belediyenin açıklamasında, SGK’nın bu taşınmazları kabul etmeyişinin gerekçesi sorgulandı. Belediye, haciz tutarının taşınmazların değerinden düşülüp kabul edilmesi gerektiğini öne sürdü.

Açıklama şu şekilde tamamlandı: "Bu arsaların toplam değeri 1 milyar 193 milyon 350 bin lira olup, üzerlerindeki toplam haciz tutarı yaklaşık 3 milyon liradır. Bu durumda, haciz tutarını değerinden düşüp kabul etmek mi zor geldi, yoksa 'silkeleyin' talimatı doğrultusunda bu arsaları kabul etmemek mi işinize geldi?"

NTV