Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW) tarafından hazırlanan raporda, Almanya'nın dijital teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesi konusunda yeterli ilerlemeyi sağlayamadığı belirtildi. Raporda, Almanya'nın Çin, ABD ve Japonya gibi dijital teknolojilerde önde gelen ülkelerle karşılaştırıldığında daha az bilimsel yayın ve patent ürettiği vurgulandı. Özellikle Çin ve ABD'nin, Almanya'nın sırasıyla 6 ve 4 katı kadar dijital teknolojilerle ilgili bilimsel çalışma yayınladığı ifade edildi.

Japonya'nın dijital dönüşüm alanındaki patent başvurularında lider konumda olduğu, ABD'nin ise ikinci sırada olduğu aktarıldı. Almanya'nın dijital teknolojilere dayalı malları yurt dışına satmaktan daha fazla ithalat yaptığı belirtilerek, dijital teknolojilere yapılan nispeten düşük yatırımlar nedeniyle AB ülkeleri arasında orta sıralarda yer aldığı ifade edildi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Artış

Raporda, Covid-19 pandemisinin ardından küçük ve orta ölçekli işletmelerde dijitalleşme harcamalarının önemli ölçüde arttığına dikkat çekilerek, başarılı bir dijital dönüşüm için akademik araştırmaların güçlendirilmesi, iş desteğinin geliştirilmesi ve bilgi transferinin iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dijitalleşme engellerinin finansman ve stratejik yönelimler gibi ekonomik politika tedbirleriyle ele alınması gerektiği ifade edildi.

Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz

Riskler ve Gelecek Beklentileri

Raporda, Almanya'nın dijital dönüşümde lider ülkeleri yakalamak için sabırlı olması gerektiği belirtilerek, "Almanya'da dijital dönüşüm başarısız olursa, refahta önemli kayıplar yaşanma riski var." uyarısında bulunuldu.

Almanya'nın dijital teknolojilerdeki geriliğini kapatması için daha fazla yatırım ve stratejik adım atması gerektiği belirtiliyor. Bu, ülkenin dijital dönüşüm sürecinde uluslararası rekabet gücünü artırma çabalarını hızlandırması gerektiğini gösteriyor.

Kaynak: NTV