Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Seyhan, sözleşmenin hazırlanmasının nedenlerini açıkladı. Seyhan, üzüm üreticileri ile tüccar firmalar arasında yapılan sözlü anlaşmaların genellikle sorunlu olduğunu belirtti. Bu anlaşmaların yazılı bir metne dayanmadan yapıldığını ve bu durumun zamanla itilaflara neden olduğunu söyledi. Sözleşmenin amacı, bu tür sorunların önüne geçmek ve taraflar arasında yazılı bir belgeyle güvence sağlamak olarak belirlendi.

Seyhan, "Sözleşmeler genellikle götürü usulü veya bağdan çıkan mahsül tonajı üzerinden yapılıyor. Ancak, hasat zamanı, ilaç durumu ve doğal afetler gibi konular genellikle netlik kazanmıyor. Bu yüzden taraflar arasında anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Odamız, bu sorunları çözmek için bir hukuk bürosuna sözleşme hazırlattı. Sözleşme, hem bağ sahibini hem de tüccar firmayı yasalar önünde koruyacak ve yazılı metne dayalı anlaşmalar yapılmasını sağlayacak" dedi.

2025 için yemek bedeli istisnasında yeni talep |  En Az ne kadar olmalı? 2025 için yemek bedeli istisnasında yeni talep | En Az ne kadar olmalı?

Ürün Alım Taahhüt Sözleşmesi, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın web sitesinde ücretsiz olarak yayımlandı ve tüm üreticilerin ve alıcıların erişimine açıldı. Seyhan, "Üreticilerimiz ve alıcılarımız artık bu sözleşme ile resmi bir belgeye sahip olacaklar. Bu, olası anlaşmazlıkların önüne geçmek ve karşılıklı memnuniyeti artırmak için önemli bir adım" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA