2025 yılından itibaren öğretmen atamalarında KPSS yerine kullanılacak olan Akademik Giriş Sınavı (AGS), öğretmen adaylarının profesyonel yeterliliklerini daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan bu sınav, adayların yalnızca sınav sonuçlarıyla değil, aynı zamanda eğitim süreçleriyle de değerlendirilmesini sağlayacak. Sınav, öğretmenlik alanlarındaki bilgi, beceri ve yetkinlikleri ölçerken, adayların eğitimle ilgili temel mevzuat bilgilerini de kapsayacak.
SINAV SİSTEMİ
Akademik Giriş Sınavı, iki oturumda düzenlenecek. İlk oturumda, adaylar genel yetenek ve eğitimle ilgili temel konularda 80 soruyu yanıtlayacaklar. Bu kapsamda tarih, coğrafya, eğitim mevzuatları ve Türk Millî Eğitim Sistemi gibi konulara dair sorular yer alacak. İkinci oturumda ise öğretmenlik alan bilgisi testi (ÖABT) yapılacak ve adaylar, kendi branşlarına yönelik 50 soruyu cevaplandıracaklar. Adayların AGS ve ÖABT puanlarının birleşimiyle, nihai MEB-AGSpuanı hesaplanacak.
PUAN HESAPLAMA
Öğretmen adaylarının başarıları, AGS ve ÖABT sınavlarının puanlarının eşit şekilde hesaplanmasıyla belirlenecek. Yabancı dil öğretmenliği adayları için ise AGS ve YDS (veya e-YDS) puanları dikkate alınarak hesaplama yapılacak.
KAYNAK: NTV