Aile Dizimi

Abone Ol

Son zamanlarda oldukça popüler olan bir terapiden bahsedeceğim size;

Family Constellation ( Köken aile açılımı). Afrika’daki Zulu yerlilerinin inançlarından esinlenerek 1990’lı yıllarda Alman Papaz Bert Hellinger tarafından ortaya atılan bilimselliği kanıtlanmamış bir yaklaşım türüdür.

Aile dizimi, temelde yaşanmış olaylar ile birlikte bu olayların sonuçları arasındaki bağlantıyı inceler.

Bu terapinin mantığına göre kişilerin psikolojik durumları, doğdukları aileleri tarafından belirlenir, aile üyelerinin nesiller boyu birbirlerine görünmez bağlarla bağlı olduğu ve bireyin şimdiki zamanda yaşadığı psikolojik sorunların önemli bir kısmına, hatta belki de tamamına kök ailede yaşanmış sorunların sebep olduğu görüşüne dayanıyor.

Türkiye’de aile dizimini başlatan isimler, Halise Baydar ve Mehmet Zararsızoğlu’dur. 2000 yılından itibaren ülkemizde de oldukça tercih edilmeye başlandı. Bence Zeytin Ağacı dizisinde aile dizimini işlemeleri de bu terapi yöntemine inanılmaz bir ivme kazandırdı.

Dizimi açtıran kişinin mutlaka mağduriyet yaşadığı bir konu vardır. Genelde; Ailede ölü doğumlar ya da erken ölümler, intiharlar, kazalar, evlat edinme, evlatlık verilme, süreklilik gösteren hastalıklar, kazalar, ayrılık, boşanma, taciz, tecavüz, sevgisizlik gibi konular fazla işleniyor. Bu terapi yöntemi aynı zamanda; Panik atak, yeme bozuklukları, özgüven eksikliği, depresyon, korku ve takıntılar gibi bir çok psikolojik sorunun tedavisinde de kullanılıyor.

Nasıl uygulanıyor?

Geleneksel uygulaması, arayıcının aile fertlerinin temsilcisi olarak rol alan insanları içerdiğinden, genellikle grup ortamında yapılıyor. Birbirlerinin aile üyelerini temsil ederler. Yani temsilciler temsil ettikleri kişilerin hislerini hissetmekte, diğer aile bireylerine karşı aynı onlar gibi davranma eğilimine girip temsil ettiği kişinin ruhsal yapısını deneyimler ve hisseder.

Biliyorsunuz bir şey popülerleşince, çok fazla rağbet görüyor. Aile dizimide son zamanlarda oldukça popüler dolayısıyla bu ilgiyi kötü niyetle kullanıp herhangi bir eğitim almayıp, tamamen kulaktan dolma bilgilerle bu durumdan faydalanmak isteyen merkezlerde oldukça fazla. O yüzden doğru ve uzman kişilerle tecrübe etmek önemli. Merkezler haricinde bu işte uzmanlık yapmış bazı psikoterapistler konaklamalı kamplar da düzenliyor ve aylar öncesinden kontenjan bulmakta zorlanacak kadar ilgi görüyorlar.

Çevremde hemen hemen tüm arkadaşlarım aile dizimini deneyimledi. Kimi katılımcı olarak kimi de temsilci olarak. Yani gidiyorsunuz herhangi bir hipnoz olmadan oradaki psikoterapiste sadece 5 dakika kendinizden bahsediyorsunuz, sonra hiç tanımadığınız ve sizi hiç tanımayan bir grup insan sizin aile bireylerinize dönüşüp tiyatro gibi oynamaya başlıyor. Ve sizin derinlerde kalan tüm olumsuzluklarınızın sesi olup bir nevi yüzleştirip konuşturuyorlar. Oradan çıkarken belki de hiç bilmediğiniz sorunlarınızla yüzleşmiş, affetmiş, çözümlenmiş olarak çıkıyorsunuz. Çok iddialı değil mi? Biliyorum benim gibi daha önceden hiç deneyimlememiş biriyseniz size de çok mantık dışı geliyordur. Açıkçası ben hep çekingen kaldım. Hem ürkütücü hem de gerçek dışı buluyordum. Ama o kadar çok olumlu deneyimlemeler dinledim ki sanırım bende en yakın zamanda tecrübe edeceğim :)

Katılanlara şifa, Katılacak olanlara da umut olsun.