Kültür-sanat

Ahlat'ta tarihi su sarnıcı bulundu!

Bitlis’in Ahlat ilçesinde devam eden Eski Ahlat Şehri Kalesi kazılarında, su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edildiği düşünülen bir Orta Çağ su sarnıcı bulundu

Abone Ol

Bitlis’in Ahlat ilçesinde, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Eski Ahlat Şehri Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında tarihi bir su sarnıcı ortaya çıktı. Kazılar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle gerçekleştiriliyor.

Kazılar sırasında, Ahlat’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan höyüğün içinde yer alan, muhtemelen su ihtiyacını karşılamak amacıyla sonradan inşa edilmiş bir sarnıç bulundu. Dr. Kulaz, bu sarnıcın Orta Çağ’a tarihlendirildiğini ve 12. veya 13. yüzyılda yapıldığını belirtti. Henüz sarnıcın içini boşaltmadıklarını, bu nedenle kesin tarihleme yapmanın zor olduğunu ifade etti.

Kazılarda, İlk Tunç Çağı’na ait önemli buluntulara da ulaşıldı. Dr. Sinan Kılıç, bu yıl kazılar sırasında İlk Tunç Çağı höyüğünün yüzeyine ulaştıklarını ve milattan önce 3000 yılına tarihlenen çanak çömlek parçaları bulduklarını söyledi. Ayrıca, su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış sarnıcın mimari yapısının da ilginç olduğunu vurguladı.

Sarnıcın, yuvarlak ve kubbeli bir yapıya sahip olduğunu belirten Kılıç, bu sarnıcın Ahlat’ta keşfedilen ilk sarnıç olduğunu ve mimari açıdan da önemli bir yapı olduğunu ifade etti. Ahlat’ın geçmişte önemli bir yerleşim ve cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Kılıç, bölgedeki kazıların devam etmesiyle kalenin öneminin daha iyi anlaşılacağını belirtti.