Afyonkarahisar Müzesi, içinde barındırdığı 50 bin eseriyle ziyaretçilerine tarihsel bir yolculuk sunuyor. Bu eserlerden biri ise, bolluk ve bereketin sembolü olan Kibele heykeli. Mermerden yapılmış bu “ana tanrıça” heykeli, 2021 yılında müzeye geri getirilmesinin ardından büyük bir ilgiyle sergileniyor.
Kibele heykeli, "Magna Mater" isimli özel bölümde cam vitrinde yer alıyor. Taç takan ve yüksek sırt yaslama tahtasında oturan Kibele, sağ elinde bir kase tutarken, ayaklarının etrafında iki aslan figürü yer alıyor. Tahtının alt kısmında ise "Hermeios'un oğlu Siderapolisli Asklepiades, on iki tanrı anaya adağını sunmuştur" yazısı bulunuyor. Roma dönemine ait bu eser, açıldığı günden bu yana 93 bin ziyaretçi tarafından görüldü.
Afyonkarahisar Müze Müdürü Mehmet Garipcin, Kibele'nin Anadolu ve Akdeniz coğrafyasında antik çağlardan bu yana büyük ilgi gördüğünü belirterek, bu heykelin, ülkenin kültürel mirasına verdiği önemin bir göstergesi olduğunu söyledi. Garipcin, Kibele heykelinin Afyonkarahisar Müzesinde sergilenmesinin ardından, 2023 yılında müzeyi ziyaret eden 60 bin kişinin büyük çoğunluğunun heykel ile ilgilendiğini ifade etti.
Ziyaretçiler, heykelin Türkiye'ye geri getirilmesinin gurur verici olduğunu ve eserin etkileyici görselinin dönemin ruhunu yansıttığını belirtti. Kibele heykeli, 1960’lı yıllarda İsrail'e kaçırıldıktan sonra 2020’de ABD'den Türkiye'ye iade edilmişti. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde bir süre sergilendikten sonra 2021’de Afyonkarahisar’a getirilen eser, şimdi şehrin en kıymetli kültürel varlıklarından biri olarak müzede yer alıyor.