‘Türkiye’de 5 hipertansiyon hastasından 1’i ilaçlarını düzenli almıyor’ ‘Türkiye’de 5 hipertansiyon hastasından 1’i ilaçlarını düzenli almıyor’

Medicana International İzmir Hastanesi, Türkiye’de acil tıp uzmanlığının kuruluş yıl dönümü olan 30 Nisan Acil Tıp Gününde, “Dünü, Bugünü, Yarını ile Acil Tıp Konuşuyoruz” adlı bir toplantı düzenledi. Acil tıp uzmanlığının gelişmesinde büyük katkıları olan; Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, Prof. Dr. Cem Oktay ve Prof. Dr. Murat Ersel’in konuşmacı olduğu etkinliğe, İzmir’de farklı sağlık kurumlarında görev yapan acil tıp uzmanları, pratisyen hekimler ve asistan hekimler katıldı.

30 yıl önce Türkiye’nin ilk acil tıp uzmanı olan Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, pandemi ve deprem süreçlerinde acil tıp uzmanlarının toplum sağlığında ne kadar önemli bir rol üstlendiğinin anlaşıldığını belirterek, “Geçtiğimiz 9 günlük tatilde ülkemizdeki acil servislere 5 milyon kişi başvurdu. Bu rakam sağlık sisteminde acil servislerin rolünü özetliyor aslında. Acil servis hekimleri; psikolojik ve fiziksel şiddeti, tükenmiştik sendromunu en çok yaşayan meslek gruplarından. Çalışma şartları, eğitim şartları ve özlük haklarının iyileştirilmesine ihtiyaç var” dedi. Prof. Dr. Cem Oktay, acil tıp uzmanlığının 30 yılda geldiği noktayı değerlendirerek, günümüzde artık bu alanda yoğun bakım, çocuk ve toksikoloji gibi yan dallara ayrılmaya başladığını söyledi. Yapay zekanın her alanda olduğu gibi acil tıpta da kullanıldığını belirten Prof. Dr. Murat Ersel de, “teletıp” kavramının gelecekte daha da yaygınlaşacağını; ancak bu sistemin entegre edilirken konuya titizlikle yaklaşılması gerektiğine vurgu yaptı.
Medicana International İzmir Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimlerinden Uzm. Dr. Fecri Bengi, acil tıp uzmanlarının özel sektörde de çalışması konusunda desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerken, Genel Müdür Dr. Ulvi Ünal ise şöyle konuştu:
“Bir hastanede yöneticiler akşam evlerinde rahat uyuyabiliyorsa, o hastanenin acil servis ekibi işlerini canla başla yapıyordur.”

Kaynak: İHA