Eğitim

Açık öğretim kurumlarında not sistemi değişti! Yeni dönem başlıyor

Millî Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, açık öğretim ortaokulu ve liselerinde ders geçme notları yükseltildi

Abone Ol

Resmi Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği, açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişine dair önemli usul ve esasları belirliyor. Yapılan yeni düzenlemeyle, açık öğretim ortaokulu ve liselerinde ders geçme notları örgün eğitimle uyumlu hale getirildi.

GEÇME NOTU YÜKSELTİLDİ

Yeni düzenlemeyle, açık öğretim ortaokulunda Türkçe dersi için geçme notu 70, diğer dersler için ise 50 olarak belirlenirken, açık öğretim liselerinde tüm derslerden geçme notu 45’ten 50’ye çıkarıldı. Ortaokulda Türkçe dersinden başarılı olmak için 70, diğer derslerden 50 puan almak gerekiyor.

YENİ YÖNETMELİK VE BİRLEŞTİRME

Açık öğretim okullarına ait yönetmelikler güncellenerek birleştirildi. Artık açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liseleri için tek bir çatı yönetmeliği uygulanacak.

ELEKTRONİK İŞLEMLERDE YENİ DÜZENLEME

Millî Eğitim Bakanlığı'nın elektronik ortamlarındaki veriler, açık öğretim okulları bilgi yönetim sistemine aktarılabilecek. Öğrencilerden belge istenmemesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Ayrıca, açık öğretim liselerinde e-Devlet uygulaması üzerinden yeni kayıt işlemleri yapılabilecek. Sınavlar, elektronik sınav (e-Sınav), basılı evrak veya diğer yöntemlerle gerçekleştirilebilecek.

KAYIT VE GEÇİŞ HÜKÜMLERİ

Yönetmeliğe, zorunlu ilköğretim çağındaki açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin örgün temel eğitim kurumlarına geçişine imkan tanıyan düzenlemeler eklendi. Yeni kayıt olan öğrencilerden mezuniyet şartlarını taşıyanlara, sınavlara girmeden mezun olabilme imkanı sağlandı.

NAKİL VE GEÇİŞLERDE YENİ HÜKÜMLER

Mesleki açık öğretim lisesi ve imam hatip lisesi öğrencileri, salgın hastalık veya doğal afet gibi durumlarda, kontenjana bakılmaksızın nakil ve geçiş yapabilecekler. Ayrıca, açık öğretim bürolarının adı açık öğretim birimleri olarak değiştirildi ve disiplin hükümleri belirlendi.

Yeni düzenleme ile açık öğretim kurumlarının işleyişi ve personelin görev, yetki ve sorumlulukları da yeniden düzenlendi. Yüz yüze eğitim uygulama esasları, telafi programı ve yoğunlaştırılmış eğitim konuları yönetmeliğe eklendi. Bu değişiklikler, açık öğretim sisteminin daha etkin, verimli ve nitelikli bir şekilde hizmet sunmasını hedefliyor.