Dünya

ABD’nin Husi hamlesi, Yemen’i memnun etti

ABD'nin Husileri "yabancı terör örgütleri" listesine alması Yemen hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı

Abone Ol

Yemen hükümeti, ABD’nin İran destekli Husileri terör örgütü listesine almasıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "ABD'nin Husileri 'küresel bir terörist grup' olarak tanımlama yönünde aldığı kararı memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

“TERÖRİST MİLİSLER”

ABD'nin kararının Yemen hükümetinin kararıyla uyumlu olduğuna işaret edilen açıklamada, "ABD'nin bu tanımlaması, Yemen hükümetinin uluslararası topluma, Yemen halkını bu terörist milislerin baskısından ve terörizminden korumak için ciddi adımlar atması yönündeki sürekli çağrısına yanıt olarak geldi" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Açıklamada, Husilere, "terör eylemlerine son vermesi, İran'a bağlılıktan vazgeçmesi, Yemen ve bölgenin güvenlik ve istikrarını korumaya yönelik barış girişimlerini kabul etmesi" çağrısı yapıldı.

ABD yönetimi, Yemen'de Husiler olarak bilinen Ensarullah Hareketi'ni, Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle yeniden "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Husilerin terör listesine eklenmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Husilerin Kızıldeniz'deki gemi ticaretini aksatan saldırılarının Amerikan personelini de tehlikeye attığını ve hem ABD yönetiminin hem de uluslararası kamuoyunun bu saldırılara ortak tepki verdiğini ifade etmişti.

KIZILDENİZ'DEKİ SALDIRILAR

Husiler, Kızıldeniz’de “İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık” olarak ticareti gemileri hedef alıyor.

Saldırılar sonucunda dünyanın önde gelen gemicilik şirketleri, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan en kısa deniz yolu olan ve küresel deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan Süveyş Kanalı'nı kullanmaktan kaçınıyor. Dünyanın en büyük denizcilik şirketleri, rotalarını Güney Afrika'ya çevirmek zorunda kaldı.

Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırdı.

Kızıldeniz yerine Ümit Burnu rotasını kullanmak, Asya'dan Kuzey Avrupa'ya yapılan bir sefer için ilave 10 güne ve 1 milyon dolar ek yakıta mal oluyor.