Kültür-sanat

800 yıllık Çepni Kültürü Trabzon'da tanıtılıyor

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından düzenlenen kültür ve doğa gezisinde katılımcılar, Oğuz Mahallesi'nin tarihi mirası ve yöresel değerlerini keşfetti.

Abone Ol

Trabzon’un Osmanlı öncesi Oğuz-Türk yerleşim bölgelerinden biri olan Beşikdüzü ilçesinin Türkeli-Oğuz Mahallesi'nde, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından bir kültür ve doğa gezisi düzenlendi. Programa, Oğuz Mahallesi Üretici Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Güler İpek ve köy halkının ev sahipliğinde katılım sağlandı.

Gezinin amacı, katılımcılara eski Türk kültürünün izlerini yerinde görme fırsatı sunmak ve bölgenin kültürel mirasına olan farkındalığı artırmaktı. Dernek Başkanı Güler İpek, köydeki kadınların ekonomik güçlenmesini hedeflediklerini belirterek, "Amacımız, köyümüzde üretilen fındık, çay gibi ürünlerin işlenip pazarlanması, yerel tıbbi bitkilerin uzmanlar tarafından işlenerek tüketicilere sunulması. Ayrıca, köyümüzdeki meyveleri reçel, marmelat, sirke gibi ürünlere dönüştürerek pazarlamak ve yöresel dokumaları yaşatarak modernize etmek. Hayvancılığı öne çıkarıp mandıra kurmak ve köyümüzü turizme yönelik geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz," dedi. İpek, misafirleri köylerine davet ederek, sosyal medya hesapları üzerinden ziyaret taleplerinin alınacağını belirtti.

Geziye katılanlar, köydeki doğal ve kültürel değerleri keşfetme şansı buldu. Beşikdüzü Oğuz Mahallesi'nde yer alan tarihi medrese, cami, taş köprü ve çeşmeler gibi önemli yapılar ziyaret edildi. Ayrıca, 1700’lü yıllardan günümüze kadar işlevini sürdüren taş çeşmeler ve tarihi değirmenler de gezilen yerler arasındaydı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, gezinin amacını şu şekilde ifade etti: “Bölgenin doğal, kültürel ve tarihi değerlerinin tanıtılması ve korunması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu gezimiz, Oğuz köyünün değerlerinin daha geniş bir kitleye ulaşması için önemli bir adım oldu.”

Köydeki eski okula da ziyaret gerçekleştiren grup, burada yeniden faaliyete geçen okulda kadınların eğitim aldığına dikkat çekti. İpek, “Okulumuzun yıllar sonra öğrencileri oldu, bu kez kadınlarımız eğitim alıyor. Bu, köyümüze önemli bir katma değer sağlıyor,” diyerek köydeki gelişmeleri vurguladı.