Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, gün boyunca süren söyleşilerle başladığı gibi, yine söyleşilerle sonlandı. Festivalde neredeyse tüm gösterimler, film ekipleriyle birlikte seyircileri ağırladı.
 

“ACI KAHVE” VE “BALİNANIN BİLGİSİ” FİLMLERİ

8 Ekim Salı günü Ulusal Uzun Metraj Yarışması’ndan “Acı Kahve” ve “Balinanın Bilgisi” filmleri gösterildi. “Acı Kahve” ekibinde yer alan senarist ve yönetmen Soner Sert, filminin belgesel tarzında kurmaca bir hikaye olduğunu vurguladı. Nişan töreninde damadın geçmişteki cinayetinin ortaya çıkışını ele alan filmde, Sert, “Küçük burjuva değerleri üzerine bir şey yapmaya çalıştım” dedi. Oyuncu Nazan Kesal ise canlandırdığı anne karakteri üzerinden Türkiye’deki aile yapısını sorguladı.

Diğer film “Balinanın Bilgisi”nin yönetmeni Önder Şengül, filmi Fethiye’de tamamen amatör desteklerle çektiklerini belirtti. Bu film, doğum ve doğurganlık temalarını alegorik bir şekilde ele alıyor.
 

Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun "Benim Kedilerim" sergisi Beylikdüzü'nde açıldı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun "Benim Kedilerim" sergisi Beylikdüzü'nde açıldı

“KELEBEKLERİN ÇIĞLIĞI” VE “YAKAMOZ”

Ulusal Özel Gösterim programındaki “Kelebeklerin Çığlığı” filmi, hayata tutunamayan karakterlerin hikayesini anlatıyor. Yönetmen Cengis T. Asiltürk, sinema tarzını “romanesk sinema” olarak tanımladı. Oyuncu Buket Tuba Güzel, filmdeki kopuk hikayelerin, özellikle kadınlar üzerindeki etkisini vurguladı.

Sınırlardan Sınırsızlığa bölümündeki “Yakamoz” filmi ise, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan nüfus mübadelesini ele alıyor. Yönetmen Ali Kerem Gülermen, hikayenin insani boyutunu ön plana çıkardıklarını söyledi.

61 Uluslararasi Antalya Altin Portakal Film Festivali Soylesilerle Geciyor1

“KÖR NOKTADA” VE “PORSUK”

Uluslararası Özel Gösterim bölümünde yer alan “Kör Noktada” filminin yönetmeni Ayşe Polat, bireysel ve kolektif travmaları ele aldığını belirtti. “Porsuk” filminde ise, oyuncu Thibaud Dooms, canlandırdığı rolün ağırlığını hissederek, gerçek yaşamdan esinlenildiğini ifade etti.
 

“TÜRKAN” VE “BİR ORKESTRANIN İZİNDE”

Ulusal Belgesel Yarışma filmlerinden “Türkan”ın yönetmeni Gülay Ayyıldız Yiğitcan, Cumhuriyet kadınlarını unutturmamaya çalıştığını belirtti. “Bir Orkestranın İzinde” belgeseli ise Türkiye’nin ilk kız müzik grubu Eroğlu Kızlar Orkestrası'nın hikayesini araştırdı. Yönetmen Musa Ak, belgeselin sürecinin zorluklarını ve müzikle geçmişin önemini vurguladı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl da sinemaseverlere dopdolu bir program sunarak önemli tartışmalara zemin hazırladı.

Kaynak: İHA