Kültür-sanat

5000 yıllık Listra Kilisesi gün yüzüne çıkıyor

Konya'nın Listra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, Hristiyanlık tarihinde büyük öneme sahip Listra Kilisesi'nin üçte biri ortaya çıkarıldı. Kilisenin zengin mozaikleri ve mezarlık alanı ile tarihî geçmişi gün yüzüne çıkıyor.

Abone Ol

Konya’nın Hatunsaray ve Botsa Mahallesi sınırlarında yer alan Listra Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve yerel yönetimlerin desteğiyle yürütülen kazılar, Listra Kilisesi'nin üçte birini gün yüzüne çıkardı.

Kazı başkanı NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, bölgede bu yıl başlanan kazı çalışmalarının, Hristiyanlık tarihinde büyük öneme sahip Listra Antik Kenti'nin sırlarını açığa çıkardığını belirtti. Kilisenin yaklaşık 30 metre uzunluğunda olduğunu ve ilk döneminde zengin bir süsleme programına sahip olduğunu aktaran Mimiroğlu, duvarlarında altın yaldızlı ve renkli mozaikler bulunduğunu, zeminin ise mermer plakalarla kaplandığını söyledi.

Listra Kilisesi, tarihi süreçte önemli bir hac merkezi olarak kabul ediliyordu. Ayrıca kilise çevresinde yapılan kazılarda, erken dönemden başlayarak son döneme kadar uzanan 30 farklı mezar bulundu. Doç. Dr. Mimiroğlu, kazıların ikinci etap çalışmalarına gelecek baharda başlanacağını ve kilisenin tamamen ortaya çıkarılması için büyük bir çaba sarf edileceğini kaydetti. Geleceğe Miras Projesi kapsamında desteklenen kazılar, bölgenin tarihî ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkararak, dünya çapında ilgi uyandırmayı hedefliyor.