5 soruda BLW
Son zamanlarda çok daha fazla duyulmaya başlanan bebek beslenmesi yöntemi olan BLW’nin en çok merak edilen 5 sorusu ve cevabı: BLW nedir? Ek besinlere başlayan bebeklerinizin ba...
BLW nedir?
Ek besinlere başlayan bebeklerinizin başında bekleyip diş ve damak yapısına uygun ek gıdaları küçük parçalara ayırarak bebeğinizin önüne koyup kendi kendine yemesine izin verdiğiniz yöntemdir. Bebek önderliğinde beslenme ve ek gıdaya geçme şekli olan BLW’nin merkezinde bebek bulunmaktadır.
En önemli noktalardan bir tanesi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi altıncı aydan sonra anne sütünün yanında ek gıdalara başlanmasıdır. Bu süreçte anne sütü yeterliyse hala bebeğin ana öğünü olmaya devam etmelidir. Ek gıdalar ise bebeğin ara öğünü olmalıdır.
BLW’de amaç nedir?
1 yaşına kadar olan bu süreçte amaç bebeğin karnını doyurmak değil, bebeğin yiyeceklerle tanışmasını sağlamaktır. Farklı tat ve kokulara aşinalık kazanmasıdır.
BLW’ye ne zaman başlanmalı?
BLW yönteminde bebek, besinleri kendi elleriyle, kendi hızında ve dilediği miktarda yiyerek ek gıdaya başlar. En önemli olan nokta bebeğin dik oturabilmesidir.
Neden BLW?
Bebeğinizi kaşıkla beslerken birden fazla besini püre haline getirerek aynı anda yedirebilirsiniz. Ancak bu yöntem bebeğinizin yiyecekleri tanımasına engel olur. Kaşıkla beslediğinizde bebeğinize daha fazla yedirmiş olursunuz. Bu durum kısa vadede kârlı gibi görünse de uzun vadede zararlı olabilir. Çünkü karnı doyan bebeği kaşıkla beslemeye devam etmeniz, ihtiyacından fazla yedirmeniz ileride bebeğinizin yemek yemeye karşı olumsuz duygular geliştirmesine ve beslenme saatinin stres kaynağı haline gelmesine hatta obeziteye sebep olabilir.
Nasıl uygulanır?
Bu yöntemin temelinde bebeğin kendi kendine yiyip içmesi yer aldığından dolayı ona hazırlayacağınız öğünler kolayca yiyebileceği özelliklere sahip olmalıdır. Yiyecekler, bebeğin damakları ile kolayca koparıp ezebileceği yumuşaklıkta olmalıdır. Besinlerin vitamin değerini kaybetmemesi için buharda ya da fırında pişirilmesi gerekir. Yiyecekleri kendi tadıyla pişirmeniz; içerisine salça, baharat, tuz gibi malzemeler katmamanız daha sağlıklıdır.
Lor peyniri
Malzemeler: 1 litre organik pastörize günlük süt, yarım çay bardağı ev yoğurdu
Yapılışı: Süt kaynatılır içerisine yoğurt ilave edilir. Sütün kesilmesi beklenir. Ardından kesilen peynir kısmı süzgeç yardımı ile toplanır ve süzülür. Süzülen peynir bir gece buzdolabında istenilen şekilde bekletilir. Ertesi gün tüketilebilir.
Havuç topları
Malzemeler: 1 su bardağı organik süt, yarım havuç rendesi, 4 yemek kaşığı irmik, 3 tane ceviz rendesi, 2 tatlı kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı organik tereyağı
Yapılışı: Havuçlar ince ince rendelenir. Tereyağı ile yumuşayana kadar sotelenir. Üzerine süt ve irmik eklenir karıştırmaya devam edilir. Ilındıktan sonra bal ve ceviz eklenir. Hamur haline getirilerek küçük küçük parçalara ayrılıp top şekli verilir.
**Tüm öneriler geneldir. Bebeğiniz ile ilgili özel bir durum varsa ve daha ayrıntılı bilgi ile bebeğinize yaklaşmak istiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almalısınız. Tarifleri bebeğinizin kaç aylık olduğuna göre bebeğinize hazırlamaya dikkat etmeyi unutmayın.