Merkez, Van ve çevresinde yaralanan ya da yuvasından düşen çok sayıda kanatlı ve memeli yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü, jandarma ve polis gibi kurumların yanı sıra vatandaşların da desteğiyle merkeze getirilen hayvanlar, burada tedavi edilmektedir.

Söke Ovası'nda yaşanan kuraklıklar yangını da birlikte getiriyor Söke Ovası'nda yaşanan kuraklıklar yangını da birlikte getiriyor

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası’nın zengin biyoçeşitliliğine dikkat çekerek, "Ekolojik dengenin normal şekilde devam etmesi için çalışmalar yürütmekteyiz. Bu yıl 400'e yakın yaralı yaban hayvanı merkeze getirildi. Ancak bu sene getirilen hayvan sayısının geçmişe göre düştüğünü görmekteyiz. Bu, jandarmanın koruma çalışmalarının artması ve vatandaşların ekolojik dengeye müdahale etmeme konusundaki bilinçlenmesiyle mümkün oldu," dedi.

Prof. Dr. Aslan, 2024 yılının, son çeyrek asrın en yağışlı döneminin yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, bu durumun sulak alanların canlanmasına ve yaban hayvanlarının beslenme sorunları yaşamamasına katkıda bulunduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA