Güncel

4 yıl geçti gözyaşları hala kurumadı

30 Ekim 2020 yılında merkez üssü Sığacık olan 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin anma töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Depremden korunmak için adımlar atıyoruz ancak kaynak konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” dedi

Abone Ol

Memduh Güney-EGE TELGRAF-İzmir’de 30 Ekim 2020 gününde Seferihisar açıklarında saat 14.51’de yerin 16,54 kilometre altında 6,6 büyüklüğünde ve 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin acıları hala sürüyor. Sığacık Mahallesi’nde tsunamiye sebebiyet veren deprem merkez üssüne yaklaşık 70 kilometrelik mesafede olan Bayraklı ve Bornova’da yıkıcı etki yaratmasının ardından bölgedeki 8 bina sarsıntının sona ermesinin ardından yıkıldı.  Depremin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen yaralar tazeliğini hala koruyor.

Depremin yıl dönümünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal ile depremden etkilenen aileler Bayraklı’da bulunan Deprem Anıtı’nda acı günü andı. Deprem anıtına çiçek konulmasının ardından hayatını kaybedenler için dua okundu. Törene Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayraklı Belediye Başkanı irfan Önal, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve depremzede aileler katıldı. Deprem Anıtı’na karanfil bırakılmasının ardından başlayan tören Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal’ın konuşmasıyla devam etti. “Biz bu depremlerden ders aldığımızı ve buna hazırlıklı olacağımızı defalarca kez söyledik. 4 yıl önce yaşadığımız depremin akabinde yine depreme dayanıksız evlerin tahliye edilmesi gibi birçok konuşma yaptık ancak 6 şubatta yine birçok can yitirdik” dedi.

“SİYASİ HESAPLAR OLMADAN”

“Yapımı hatalı olan binalar yüzünden 117 insanımızın kaybının acısını hala yaşıyoruz” diyen Önal, “Depreme dayanıksız bu kadar konut varken imar barışlarıyla yeni gelecek kaçakların önüne geçmedikçe bunların hiçbir zaman çözülemeyeceğini her birimizin bilmesi gerekiyor. Samimi bir şekilde bunun önüne geçmek istiyorsak imarın ya da imar artışlarının ve siyasi hesapları yapmadan planlara destek verilmemesi gerekiyor” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR İLE ADIMLAR ATIYORUZ”

Önal, “Bayraklı ’da attığımız en önemli adımlardan biri kentsel dönüşüm. Bunların sadece belediye eliyle yapılamayacağını biliyoruz. Dönüşen binalar Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilerliyor. Büyükşehir ile dönüşüm konusundaki irademizi sürekli ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ACISIZ BİR ŞEKİLDE YÜZLEŞEBİLİRİZ”

“Depremin olduğu andan itibaren afetle mücadele ve afete hazırlık konusunda tüm çabamızla sahadaydık” diyen Önal, “Deprem hiçbir zaman kurtulamayacağımız bir gerçek. Depremler yıkıcı olabiliyor ama ölümcül olmaması kusurlar silsilesi. Deprem gerçeğimizle acısız bir şekilde yüzleşebiliriz” diye konuştu. 

“DEPREM KADER DEĞİL”

Önal’ın ardından törende konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bugün tam bu noktada hepimiz güçsüzleşiyoruz yüreğimiz derin bir hüzünle doluyor. Dört yıl öncesine dönüp burada olan her şeyi dün yaşamış gibi hatırlıyoruz. Unutmak istediğimiz bir acı yaşadık. Biz İzmir’in deprem bölgesi olduğunu biliyoruz. Bu şehirde birçok deprem yaşadık bazılarında çok korktuk ancak böylesine kötü bir yıkımın olduğu depremi 4 yıl önce tam bugün bu saatlerde yaşadık. Üzüntü tarif edilemez yaşanır. En çok yakınlarını kaybeden insanların dinmeyen acısı var. Biz ne kadar paylaşsak da onlarınki kadar kalıcı ve derinden hissedemeyiz. Bunu tarif etmeye çalışmanın bir anlamı yok. Bazı şeyleri konuşmak için doğru günde doğru yerdeyiz. İzmir’in ve ülkemizin büyük bir kısmının deprem riski alanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Hocalar kara hareketlerini anlatıyor ve bilimsel gerçeklerden bahsediyor. Yeryüzü hareketleri yüzünden bu depremler oluyor. Olaya nasıl bir bakış açısıyla bakmamız gerektiğini ifade etmek için böyle anlatıyorum. Depremler doğal olarak olacak. Durduramayacağız. Depremin olması ilahi bir durum değil. Bazı insanların söylediği gibi kaderde değil” dedi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

“Birbirinden kıymetli 117 insanımızı kaybettik” diyen Tugay, “Karşıyaka’da defalarca kez çalıştay yaptık konuşmadığımız kimse kalmadı. Bazı adımlar atmaya çalıştık. Büyükşehir Belediyesi olarak da geçen dönemden başlayan çalışmalara hem devam ettik hem yenilerini ekledik. Belediyelerimizde bu konularda bilgili insanları görevlendirmemiz gerektiğini hep söyledim. Olayın görünmesi gereken bir başka boyutu; deprem yönetmeliği son senelerde olması gerektiği şeklini aldı. 1999’dan önceki yapılarda bugünkü standartlardan çok uzak bir yönetmelik vardı ve binalar ona göre yapılıyordu. Yıkılan ya da ağır hasar alan binaların büyük çoğunluğu o günkü standartlara göre yapılmış binalar. Burada hatanın nerede ve kimde olduğunu tartışmamız lazım. Bina envanteri çalışması yani yapıların incelenmesi sonucunda muhtemelen dayanıksız olduğu belirlenen yapılarla ilgili samimi olarak bir karar almamız lazım. 95 bin civarında bina Bayraklı ve Bornova bölgesinde incelendi. Bunlarla ilgili raporlar hazırlanıyor. Bazı yapıların dayanıksız olduğuna dair bulgu olursa onlarla ilgili de neyi ne kadar riske edeceğimizi nerede ne kadar acele edeceğimizi konuşmamız lazım. İzmir’in yerel yöneticileri olarak bizlerin aynı zamanda ülkenin bakanlarının da görevi. Problemin ne olduğunu tanımlayabildiğiniz ancak çözüm için kaynak yaratamadığımız durumlar yaşıyoruz” dedi. 

“GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI DA YAPILABİLİR”

Tugay, “Göreve geldiğimizden beri ne yapacağımızı bilen arkadaşlarımızla birlikte yol yürüyoruz. Hızlandırmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz şartlar doğrultusunda yapabildiğimiz kadarını yapıyoruz. Mikro bölgeleme çalışmasını mümkün olan en hızlı şekilde öncelik olarak riskli olan bölgelerde bütün İzmir’de yapmak durumundayız. Riskli zeminlerde yapılmış olan yapıların belki. 6,5 şiddetinde yıkılabilecek yapıların eğer mümkünse yeniden yapılması olmazsa güçlendirilme çalışması yapmak durumundayız. Bir deprem durumunda ulaşımı altyapısı şehrin bütün sosyal alanlarını gözden geçirdiğimiz bir acil afet eylem planını tariflediğimiz bir deprem mastar planına ihtiyaç olduğunu biliyoruz bununla ilgili de çalışmaya başladık. Bunları bir taraftan yaparken diğer taraftan vatandaşlarımıza bu konuda bilinçli olmayı da anlatmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

“EN HIZLI ŞEKİLDE”

Konuşmasının sonunda Tugay, “Önümüzdeki aylarda en hızlı şekilde hem gereken önlemleri almak hem vatandaşlarımızı bilinçlendirmek hem ilgili kurumları sorumluluk almaya çağırmak ve bu sorunun etkisini en aza indirmek için çalışmalarımızı hızlandıracağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Program sonrası vatandaşların sorularını yanıtlayan Tugay, Manavkuyu’da AFAD tatbikatı yapılan Başarı Sitesi’nde oturan vatandaşın sorularını yanıtladı. Binanın şu an yıkıldığını ve 160 hanelik bir bina olduğunu söyleyen vatandaşa “Kanunlar yetersiz” diyen Tugay, “İnsanlar bir yerde tıkanıyor ve seneler boyunca bekliyorlar. İrfan Başkan bu konuyu çok iyi biliyor. Neticede belediyenin yapabileceği bir şey değil. Hiçbir şey yapmayacağız diye bir durum yok. Ancak sizin uzlaşmanızı belediye çözemiyor” dedi Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal ise “İstinafın vereceği karara göre planlarımız hazır meclisten de geçirmeyi bekliyoruz ancak bunların olması 6 aylık ve 1 yıllık bir süreç. Şu anki istinaf sürecine dahil olduk. Takibini yapıyoruz ancak bizimle ilgili değil” dedi.