Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında yapılan su altı kazılarında, yaklaşık 3.600 yıl öncesine tarihlendirilen ve Girit-Minos Uygarlığına ait olduğu belirlenen gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Bu önemli buluş, Akdeniz’in derinliklerinden gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Öniz’in liderliğinde yürütülen kazılarda, Akdeniz’in 50 metre derinliğinde yer alan batık bir tekne içinde keşfedilen hançer, tarihe ışık tutan bir buluş olarak değerlendiriliyor. Önceki bulgular, batığın Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçeleriyle biliniyordu. Ancak, bu hançer bulgusu, batığın Girit’e doğru yol alırken battığını gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Akdeniz’in derinliklerinden 3.600 yıllık sır gün ışığına kavuştu. Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Bu batık, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Bu keşif, Akdeniz’in tarihi ticaret rotalarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden değerlendirmemizi sağlayacak önemli ipuçları sunuyor.

Kaynak: İHA