Samsun'un kültür-sanat dünyasında önemli bir yere sahip olan "Samsunlu Halk Şâirleri" kitabı, yıllar içinde büyük bir dönüşüm geçirdi. İlk olarak 1991 yılında gazeteci-şair Ali Kayıkçı (Âşık Derebahçeli) tarafından hazırlanan ve 344 sayfa olarak yayınlanan bu eser, zamanla "ansiklopedi" formuna dönüşerek büyük bir kültürel miras oluşturdu.

Başlangıçta yalnızca 11 ismin yer aldığı bu özel çalışma, yıllar içinde büyük bir gelişim gösterdi. Kayıkçı'nın titiz çalışmaları sonucunda, geçen yıl yapılan 12. baskıda eser 860 büyük boy sayfadan oluştu ve 472 şair ile yazarı kapsayacak şekilde genişletildi. Şimdi ise bu önemli ansiklopedinin 13. baskısı için hazırlıklar son aşamaya geldi.

Arka Sokaklar’dan İnci Taneleri’ne gönderme geldi! Hüsnü ve Mesut komiser pavyonda! Arka Sokaklar’dan İnci Taneleri’ne gönderme geldi! Hüsnü ve Mesut komiser pavyonda!

Ali Kayıkçı, 33 yıl süren derleme ve araştırma sürecinin ardından, Samsun ve çevresinin kültürel zenginliğini gözler önüne serecek büyük bir eseri tamamlamak üzere olduklarını belirtti. Şair ve yazar sayısının 555'e ulaşması hedefleniyor. Bu kapsamlı çalışma, Trabzon-Beşikdüzü'nden Eğitimci Şair ve Yazar M. Hâlistin Kukul, İstanbul Beşiktaş'tan Araştırmacı Yazar Oğuz Çetinoğlu ve Samsun-Terme'den Eğitimci Şair ve Yazar Ahmet Sezgin'in katkılarıyla daha da zenginleşti.

Kayıkçı, 13. baskıda yapılan çalışmalara değinirken, “Bu eseri, sadece şehrimiz ve bölgemiz için değil, ülkemiz için de büyük bir kültür-sanat mirası olarak kabul ediyoruz. Önceki baskılarda olduğu gibi Taner Hazinedar, Hamdi Tanrukulu ve Mustafa Koç'un titiz mizanpaj ve sayfa düzenlemeleri ile estetik açıdan da örnek bir çalışma yaptık. Çıkacak eser, 900 sayfayı aşacak ve nesillerimize kalacak bir ansiklopedi olacaktır” dedi.

Samsunlu Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi, hem kültürel mirası yaşatmak hem de yeni kuşaklara aktarmak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamlı çalışmanın tamamlanmasıyla, Samsun'un edebi ve kültürel zenginlikleri bir kez daha gün yüzüne çıkacak ve bölgenin kültürel kimliği daha geniş bir kitleye ulaşacak.

Kaynak: İHA