21. yüzyılda kadına şiddet nasıl önlenecek (4)

Abone Ol

Şiddet uygulayanın eylemi aynı zamanda suç niteliği taşıyorsa durum ne olacaktır? Şiddet uygulayanın silah bulundurması, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması ya da fiilinin başka bir suç oluşturması durumunda soruşturma/kovuşturma aşamasındaki tedbirler veya denetimli serbestlik tedbirleri; mahkumiyet almış olması durumunda da ceza/güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin yasal hükümler saklı tutulmuştur. Denetimli serbestlik bu tür konularda oldukça olumsuz sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle da infaz yasasında gerekli değişiklikler yapılmalı ve şiddet mağdurlarının gerçek anlamda korunması sağlanmalıdır.

Şiddetin varlığını veya tehlikesini gören herkes resmi makamlara ihbarda bulunabilecektir. 

Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet Savcısı’nın başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir.

Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı durumlarda resen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilmektedir.

Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi, yasanın amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez.

Tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayana yani her iki tarafa da sözlü veya yazılı olarak bildirilir. Burada, tedbir kararına aykırılık hâlinde şiddet uygulayan hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı mutlaka yapılır.  Tedbir talebinin reddedilmesi durumunda ise redde ilişkin karar sadece korunan kişiye tebliğ edilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı şiddet uygulayana bir tutanakla derhâl tebliğ edilir.  

GİZLİLİK KURALI

Gerektiğinde, tedbir kararı ile birlikte, korunan kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkarabilecek bilgileri ve adresleri ile korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan diğer bilgileri, tüm resmi kayıtlarda gizli tutulur. Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilir. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Talep hâlinde ilgililere kişisel eşya ve belgelerinin kolluk marifetiyle teslimi sağlanır. 6284 Sayılı kanun hükümlerine göre verilen kararlara karşı sözlü veya yazılı bildirim tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir. İtirazı inceleyen mahkeme bir hafta içinde kararını verir ve bu karar kesindir.

İTİRAZ

Eğer tedbir talebi red edilmiş ise, red kararına itiraz edilebilir.

Ya da talep edilen tedbir kararı yerine başka bir tedbir kararı verilmiş veya kısmen tedbir öngörülmüş ya da istenen süre için tedbir kararı verilmemiş olabilir. Bu hususlara da itiraz edilebilir.

Şiddet uygulayanın da itiraz hakkı bulunmaktadır. Esasen şiddet uygulamadığını, kendisine iftira atıldığını veya bir başkasının şiddet uygulayan olduğunu veya tedbir isteyenin zaten mevcut mağduriyetinin genetik olduğu,…gibi iddialarla olayın özelliğine göre verilen tedbir kararına itiraz hakkı bulunmaktadır.

Arabulucu Avukat Nurdan Heris