Seyahat

2024 yaz sezonu seyahat verileri açıklandı

Biletbayisi.com, 2024 yaz sezonuna ait seyahat verilerini paylaştı. Verilere göre, yaz aylarında Türkiye içindeki tatil destinasyonlarına yönelik talep artış gösterdi. Antalya, Bodrum, İzmir ve Dalaman, en fazla rağbet gören yerler arasında yer aldı. Büyükşehirler İstanbul ve Ankara ise iş seyahatleri nedeniyle önemli bir uçak bileti satışına sahne oldu

Abone Ol

Yurt dışında ise Avrupa şehirleri öne çıktı. İspanya'nın Barselona ve Madrid, İtalya'nın Roma ve Milano, Fransa'nın Paris şehirleri, Türk turistlerin en çok tercih ettiği yurt dışı destinasyonları oldu. Ayrıca, egzotik tatil bölgelerine olan ilgi arttı; Maldivler, Tayland ve Endonezya popüler hale geldi.

Havayolu Tercihleri ve Bilet Fiyatları

Türk Hava Yolları, Pegasus ve SunExpress, yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda en çok tercih edilen havayolu firmaları oldu. Türk Hava Yolları uluslararası uçuşlarda geniş ağıyla öne çıkarken, Pegasus ve SunExpress yurt içi seyahatlerde tercih edildi. Yaz aylarında uçak bilet fiyatlarında dönemsel dalgalanmalar yaşandı; özellikle temmuz ayında fiyatlar zirve yaparken, ağustosta bir miktar düşüş gözlemlendi.

Otobüs ve Araç Kiralama Trendleri

Otobüs seyahati, özellikle yurt içi uzun mesafeli ulaşımda tercih edildi. Özellikle tatil beldelerine yönelik otobüs bileti taleplerinde artış yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Ege ve Akdeniz bölgelerine yoğun talep oldu. Fethiye, Marmaris ve Kuşadası gibi tatil beldeleri, en çok otobüs bileti alınan destinasyonlar arasında yer aldı. Otobüs bileti fiyatları, yaz aylarında dönemsel olarak arttı, bayram ve hafta sonları talebin yüksek olduğu günlerde fiyatlar yükseldi.

Araç kiralama hizmetlerine olan talep de yaz aylarında arttı. Antalya, İzmir, Bodrum ve Dalaman gibi turistik bölgeler en çok talep gören yerler olurken, İstanbul ve Ankara'da iş seyahati için araç kiralama talepleri yüksek oldu. Kiralık araçlarda en çok tercih edilen modeller aile arabaları ve SUV'ler oldu; şehir içi ulaşımda ise yakıt tasarruflu küçük araçlar tercih edildi. Araç kiralama fiyatları, artan talep doğrultusunda yükseldi, özellikle temmuz ayında fiyatlar en yüksek seviyeye ulaştı.

Seyahat Alışkanlıklarındaki Değişimler

2024 yaz sezonunda, bireysel seyahat tercihleri öne çıktı, kalabalık grup turlarının yerini kişisel ve esnek planlar aldı. Erken rezervasyon trendi güçlenirken, çevrim içi platformlar aracılığıyla yapılan araç kiralama rezervasyonlarında artış gözlemlendi. Grup turlarından ziyade, kişisel rotalarını çizmek isteyen turistler, tatil beldelerinde araç kiralama hizmetlerine yöneldi.