2024 Nobel Tıp Ödülü, mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesindeki rolü üzerine yaptığı çalışmalarla ABD’li bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a verildi. Ödül, Karolinska Enstitüsü'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
 

AMBROS VE RUVKUN'UN KATKILARI

Ambros ve Ruvkun, gen düzenlemesinde önemli bir rol üstlenen mikroRNA molekülünü keşfetti. Bu buluşları, çok hücreli organizmaların gelişiminde ve işlevselliğinde kritik bir etkiye sahip olan yeni bir gen düzenleme prensibini ortaya koydu.
 

Türkiye’nin ilk ve tek müzesi| Dünyadan ve Anadolu'dan özel masklar ilgi çekiyor Türkiye’nin ilk ve tek müzesi| Dünyadan ve Anadolu'dan özel masklar ilgi çekiyor

BİLİMSEL GEÇMİŞLERİ

Victor R. Ambros, 1953 yılında New Hampshire'da doğdu ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden biyoloji alanında lisans ve doktora dereceleri aldı. Şu anda Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapıyor. Gary Ruvkun ise 1952 yılında California’da doğdu, lisans eğitimini California Üniversitesi'nde tamamladı ve doktorasını Harvard Üniversitesi’nde yaptı. Ruvkun, şu anda Harvard Tıp Fakültesi’nde genetik profesörü olarak çalışıyor.
 

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda 1900 yılında kurulmuş Nobel Vakfı tarafından veriliyor ve dünya çapında en prestijli ödüller arasında kabul ediliyor. Her yıl 10 Aralık’ta düzenlenen törenle ödüller sahiplerine takdim ediliyor.

Kaynak: TRT Haber