Kültür-sanat

2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo'ya verildi

Dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için yürütülen çalışmaları nedeniyle Japon kuruluş Nihon Hidankyo, 2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu

Abone Ol

Norveç’in Oslo kentinde düzenlenen basın toplantısında açıklanan ödül, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğu bu kuruluşun nükleer silahlara karşı yürüttüğü farkındalık çalışmalarını takdir etti. "Hibakuşa" olarak bilinen atom bombası mağdurlarının deneyimlerinin, nükleer silahların kullanımının yıkıcı sonuçları hakkında kamuoyunu bilgilendirmedeki rolü vurgulandı.

Nihon Hidankyo, atom bombası saldırılarının ardından nükleer silahların kullanımı konusunda güçlü bir ahlaki norm geliştirilmesine katkı sağladı. Bu normun, "nükleer tabu" olarak bilinen bir kavram haline geldiği ifade edildi. Komite, son 80 yılda nükleer silah kullanılmaması gerçeğini de cesaret verici bir gelişme olarak değerlendirirken, mevcut tehditlerin endişe verici olduğunu belirtti.

Ödül, nükleer silahların yıkıcılığını hatırlatmak ve bu alandaki barışçıl çabaları desteklemek amacıyla Nihon Hidankyo’ya verildi. Ödül töreni, her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümünde, 10 Aralık’ta düzenleniyor.