Ekonomi

2024 Gayrimenkul pazarında değişim rüzgarları: Kiraların yükselme nedeni…

Gayrimenkul sektöründe 2024 yılının ilk 9 ayını değerlendiren Coordinat Yapı Kurucu Ortaklarından Caner Tan, elinde nakit parası bulunanların aralık ayına kadar fiyat artışları olmadan ev almak için harekete geçtiğini belirtti.

Abone Ol

Coordinat Yapı kurucu ortaklarından Caner Tan, yılın ilk üç çeyreğinde yüksek banka faizlerinin konut talebini etkileyerek durağan bir seyir izlediğini ifade etti. Ancak, son çeyrekte gayrimenkul sektöründe bir hareketlenme gözlemlenmeye başlandığını aktardı. Birikimini kur korumalı mevduat veya diğer yatırım araçlarında değerlendirenlerin son iki-üç haftada gayrimenkule yöneldiğini belirten Tan, “Dövizde bir hareketlenme yok. Nakit parası olanlar mevduatta kalmanın riskli olduğunu düşünüyor ve bu nedenle gayrimenkul alımına yöneliyor” dedi.

YATIRIMCILAR HAREKETE GEÇİYOR

Tan, satılan konutların yapım maliyetlerinin altında fiyatlarla piyasaya sürüldüğünü ve İzmir'in her ilçesinde bu durumun geçerli olduğunu kaydetti. "Ülkedeki ekonomik ortam nedeniyle yatırımcılar, konutların bir kez daha zamlanmasını beklemeden harekete geçmiş durumda. Köprüden önce son çıkış mantığıyla aralıktan önce ev alalım diyorlar” diye ekledi.

SON ÇEYREKTE CİDDİ SATIŞ BEKLENİYOR

Yılın son çeyreğinde gayrimenkul satışlarının devam edeceğini vurgulayan Tan, “Gayrimenkul fiyatları genel enflasyon artış hızının altında kaldığı için reel anlamda gerilemişti. Geçtiğimiz ay itibarıyla bu gerileme tekrar pozitife döndü. Konut talebi nedeniyle fiyat artışları enflasyondaki artışın üstüne çıktı,” dedi. Ayrıca, “Önümüzdeki yılın ilk ve ikinci çeyreğinde yapılacak faiz indirimleriyle insanların konuta yönelmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

DÜŞÜK KONUT ARZI KİRALARI YÜKSELTİYOR

Yeni inşaatların fazla yapılamıyor olmasının konuttaki arz talep dengesini bozduğuna dikkat çeken Tan, “Bu durum kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Konut eksikliği, faiz getirisi nedeniyle konut fiyatlarını etkilemedi fakat kiralamaları etkiledi,” diye belirtti. Amortisman sürelerinin 20-25 yıldan 10-12 yıla düştüğünü ifade eden Tan, “Türkiye’de amortisman sürelerinin bu rakamlara indiği bir dönem hatırlamıyorum” dedi.

Sonuç olarak, Tan, konuta talebin yüksek olduğunu, ancak insanların elindeki nakitin ev almaya yetmediği için sadece banka kredi faizlerine ihtiyaç duyduğunu vurguladı. “Banka faizlerinin inmesi konut fiyatlarını da yükseltecek,” diyerek mevcut konutların büyük bir kısmına kredi vermenin gerektiğinin altını çizdi.