2024-2025 zeytin hasat sezonu tüm hızıyla devam ederken, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) yeni sezonun zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminlerini açıkladı. UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, bu yılki rekolte çalışmalarının daha etkin bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, “2009 yılından bu yana sektörü temsil eden tüm paydaşların katılımıyla düzenlenen Ulusal Türkiye Zeytin ve Zeytinyağı Ulusal Resmi Tespit veya Rekolte Tahmin Komisyonu'nu bu yıl daha geniş bir formatta yürütüyoruz. Bakanlığımızın daha aktif olduğu bir koordinasyon modeline geçtik” dedi.

Simav Jeotermal Kaynaklı Sera OSB altyapı ihalesi tamamlandı Simav Jeotermal Kaynaklı Sera OSB altyapı ihalesi tamamlandı

Bu sezon zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminleri, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ile gerçekleştirilen toplantılar ve saha çalışmalarının ardından belirlendi. Dr. Tan, “29 Ağustos'ta yapılan toplantı sonrası, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları, birlikler ve ticaret odaları gibi birçok sektör temsilcisiyle birlikte saha çalışmaları yapıldı,” açıklamasında bulundu. Uzun yıllara dayanan bahçelerin incelendiği bu çalışmalar sayesinde, zeytin üretiminde daha sağlıklı veriler elde edildi.

Dr. Tan, Türkiye'nin zeytin üretiminde dünya ikinciliğinin bir tesadüf olmadığını vurgulayarak, “Ülkemiz zeytincilikte büyük bir atılım içinde. 2022 ve 2023 yıllarında dünya ikinciliğini elde etmiştik ve bu yıl da bu başarıyı sürdürüyoruz,” dedi. Bu yılki rekolte çalışmalarının bilimsel yöntemlerle yapıldığını belirten Tan, “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, bu konuda çok titiz bir çalışma yürüttü. Emeği geçen tüm il tarım müdürlükleri ve sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum,” diye ekledi.

2024-2025 üretim yılı için umut verici tahminler paylaşan Dr. Tan, “Bu yıl Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üretiminde kendi rekorlarını kırdı. Türkiye’de toplam 171 milyon meyve veren zeytin ağacı bulunuyor ve bu yıl zeytin üretimimiz 3 milyon 600 bin tona ulaştı. Bunun 750 bin tonu sofralık zeytin olarak ayrılarak yeni bir dünya rekoruna imza atıyoruz,” dedi. Yağlık zeytin üretiminin ise 2 milyon 850 bin ton olarak tahmin edildiğini belirten Tan, bu miktarın ortalama 6 kiloda 1 kilo zeytinyağı üreteceğini ifade etti.

Dr. Tan, bu rakamların Türkiye'nin zeytin sektöründeki hedefleri açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, “Son üç yılda iki defa rekor kırmamız, sektör açısından umut verici bir gelişme. Bu başarıların, dünya ikinciliği hedefimize ulaşmamızda büyük katkısı olacağına inanıyorum,” dedi. Ayrıca, geçen yıl kalan zeytin ve zeytinyağı stoklarına da değinen Tan, “Geçtiğimiz yıldan kalan stokların tahminen 100-150 bin ton civarında olduğunu düşünüyoruz. Sofralık zeytinde ise bu miktarın üç katı kadar bir stok durumu söz konusu,” dedi. Bu yılki verilerin, Türkiye’nin zeytin sektöründe uluslararası alanda daha da güçlenmesine yardımcı olacağı öngörülüyor.

Kaynak: İHA