Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan Zekeriya Baş, 20 yıllık bir sürede biriktirdiği 64 çeşit domatesin ata tohumlarını, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne bağışladı. Çocukluğunun domateslerle geçen yıllarında, memleketi Erbaa'da yalnızca pembe ve kırmızı domates çeşitlerini bildiğini belirten Baş, emekli olduktan sonra Çamiçi Yaylası'nda başlattığı serada yerel domates çeşitlerini araştırmaya koyuldu. Baş, yaptığı araştırmalarla yaklaşık 150 farklı ata tohumu domates çeşidi bulmayı başardı ve bu türleri, üniversite hocalarına takdim etti.
“AYRINTILI KİTAP”
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi ve öğretim üyeleriyle görüştükten sonra, Baş, elde ettiği 64 domates çeşidinin tohumlarını bilimsel bir şekilde ıslah edilip yaygınlaştırılması için üniversiteye teslim etti. Baş, ayrıca domateslerin özelliklerini, boyutlarını ve çeşitlerini ayrıntılı bir şekilde yazdığı bir kitap da hazırlayarak, bilimsel çalışmalara katkı sağladı. Yıllardır bu tohumlarla ilgilenen Baş, "Bu tohumların halkla buluşması ve geniş kitlelere ulaşması önemli. Bu türlerin gelecekte ticari çeşitler haline gelmesi için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.
“GEN HAVUZU OLUŞTURULACAK”
TOGÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdettin Sağlam, Zekeriya Baş'tan aldıkları 64 çeşit ata tohumu domatesin bilimsel çalışmalarla ticari hale getirilmesi için proje başlattıklarını belirtti. "Farklı Renk ve Şekle Sahip Domates Genotiplerinin Karakterizasyonu ve Gen Havuzunun Oluşturulması Projesi" kapsamında, 2025'te başlayacak çalışmalarda, 100 kadar domates tipi uluslararası kriterlere göre tanımlanacak ve tohumları alınarak gen havuzu oluşturulacak.