Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos Ören Yeri'nde yapılan kazılarda, Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenen önemli bir bulgu gün yüzüne çıktı. 2024 yılı kazı çalışmaları sırasında, Ksenedochion yapı kompleksinde, üzerinde Assos'un ana tanrıçası Athena'nın betimlemesi bulunan 1700 yıllık bir yüzük taşı keşfedildi.

Assos Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu yüzük taşının kentteki ileri gelen bir kişiye ait olduğunu ve bir mühür olarak kullanıldığını belirtti. Taşın, Roma döneminde mühür olarak yaygın şekilde kullanıldığını ifade eden Arslan, yüzük taşının antik dönemin sosyal ve kültürel yapısı hakkında önemli bilgiler sunduğunu vurguladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda devam ediyor. Kazı ekibi, 12 ay boyunca, arkeolojik buluntuların yanı sıra onarım, düzenleme ve restorasyon çalışmalarını da yürütüyor.

Prof. Dr. Arslan, ayrıca kazıların diğer alanlarına da değindi. Batı kapısının gerisindeki Bizans dönemine ait büyük yapı kompleksinde yürütülen çalışmalarda, yapıların işlevleri ve fonksiyonları hakkında detaylı bilgi edinilmeye çalışıldığını belirtti. Ayrıca, Roma dönemine ait bir çeşme yapısının restorasyonunun da planlandığını ve ziyaretçilere sunulacağını duyurdu.

64 bin yıllık atölye ve 24 bin yıllık insan izleri keşfedildi 64 bin yıllık atölye ve 24 bin yıllık insan izleri keşfedildi

Arslan, "Yüzük taşındaki Athena betimlemesi, Assos'un tarihi ve kültürel mirası açısından büyük bir öneme sahip. Antik dönemde mühür olarak kullanılan bu tür taşlar, dönemin sosyal yapısını anlamamıza yardımcı oluyor" dedi.

Kaynak: İHA