13 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Kavılca, soğuk iklime dayanıklılığı ve düşük gluten oranı ile dikkat çekiyor. Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle yaklaşık 5 yıl önce yeniden üretimine başlanan Kavılca buğdayı, coğrafi işaret tescili alarak değerini koruyor.

Kavılca buğdayı, 50 yıl aradan sonra Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle yeniden tarıma kazandırıldı. Kabukları kalın ve katmanlı olduğu için gluten oranı normal buğday türlerinden çok daha düşük olan Kavılca, organik ve glütensiz un üretiminde kullanılmaya başlandı. Ulusal firmaların tercih ettiği bu un, sağlıklı gıda seçenekleri arasında yer alıyor.

Çukobirlik 2024 pamuk fiyatlarını açıkladı Çukobirlik 2024 pamuk fiyatlarını açıkladı

Üretici Burak Taştan, Kavılca buğdayının hasadına başlamanın gururunu yaşadığını belirtti. Taştan, "13 bin yıllık ata tohumu Kavılca buğdayının hasadına başladık. Genetiği bozulmamış ve herhangi bir şekilde genetiğiyle oynanmamış coğrafi işaret tescilli Kavılca buğdayının hasadını yaparak, adil ve sağlıklı gıda olarak sofralara ulaşmasını sağlayacağız," dedi. Ayrıca, üretim alanlarını her yıl artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kavılca Nedir?

Kavılca buğdayı, kılçıklı bir buğday türüdür ve Triticum turgidum'un alt türü olan dicoccoides türünden türetilmiştir. Yabani türler, olgunlaşan tohumlarını toprağa saçarak yayılırken, evcil türlerde tohumlar bütün halde kalır, bu da hasadı kolaylaştırır. Kavılca buğdayı, Siyez buğdayı ile birlikte Yakın Doğu’nun en erken evcilleştirilen mahsüllerindendir ve günümüzde Avrupa ve Asya’nın dağlık bölgelerinde bir relikt bitki olarak yetişmektedir. Türkiye’de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya iken, Ardahan’da yeniden tarımı yapılmaya başlanmıştır.

Kaynak: İHA