Xiaomi, Redmi ve POCO’nun bu modellerini kullananlar dikkat! Artık güncelleme olmayacak Xiaomi, Redmi ve POCO’nun bu modellerini kullananlar dikkat! Artık güncelleme olmayacak

Geçtiğimiz günlerde görücüye çıkan ve haberini yaptığımız elektrikli minivan Li Auto Mega'nın şarj hızını gösteren video ortaya çıktı.
552 kW gibi inanılmaz şarj hızına ulaşabilen araç %10'dan %80 pil seviyesine sadece 10 dakikada ulaşıyor. %6'dan %80 seviyesine ise 11 dakika 2 saniyede ulaşıyor. 11 dakikada bataryaya 77.3 kWh saat enerji yükleniyor. %60 pil seviyesinde 400 kW şarj hızını kabul eden aracın, %60-80 pil seviyesinde bile şarj hızı 300 kW'ın altına düşmüyor. Li Auto Mega böylelikle Xpeng G9'a ait 445 kW şarj hızı rekorunu kırmış oluyor. Kıyaslama açısından Lotus Elektre 430 kW, Porsche Taycan ise 270 kW maksimum şarj hızını destekliyor. Li Mega'nın bu başarısının altında CATL firmasının 5C şarj hızına sahip Qilin bataryaları yatıyor. Firmanın açıklamasına göre Li Mega sadece 12 dakika şarj ile 500 km menzil elde edebiliyor. 800 Volt mimarisiyle gelen bataryalar maksimum 711 amper akım çekebiliyor. 
Li Auto ayrıca 1.4 milyar dolar yatırımla Çin'de 3000 süper şarj cihazından oluşan bir ağ kuracağını açıkladı. Yıl sonuna kadar cihazların 300 tanesi hizmete girecek. Firmanın şuanda hizmette olan 50 adet 5C süper şarj istasyonu bulunuyor.

Firma bugüne kadar 36 bin araç teslim etmiş durumda. Önceliğini Çin pazarına verecek olan firma 2028'den önce uluslararası pazara açılmayı düşünmüyor.

Peki 5C nedir?

Basitçe C kavramı bataryanın bir saatte kaç defa şarj olabildiğini belirtir diyebiliriz. 1C hızına sahip batarya bir saatte dolacak kadar şarj hızı kabul edebilir. Örnek olarak 50 kW büyüklüğünde batarya 1C şarj hızı destekliyorsa 50 kW ile şarj olur ve bir saatte dolar. 5C hızını destekliyorsa 250 kW ile şarj olur. Bu da bataryanın 0'dan %100'e 12 dakikada ulaşabileceği anlamına gelir. Tabi piller doldukça şarj hızı bir miktar düştüğü için tam doluluğa ulaşmak 12 dakikadan uzun sürecektir. 

Günümüzde elektrikli araçlar için bataryaları şarj etmek yerine değiştirme alternatifi de mevcut. Çinli şirket Nio'nun 3 dakikada batarya değişimi yapabilen sistemi mevcut. Li Mega'nın 12 dakikalık şarjından daha hızlı olsa da aradaki fark iyice azalmış durumda. Batarya değişiminin de kendine has sorunları olduğu için yaygınlaşmasının şüpheli olduğunu söyleyelim. Tesla da önceleri batarya değişimi sistemini tanıtmıştı, ancak sonradan bu fikirden vazgeçti.

Önceleri cep telefonlarında gördüğümüz yüksek şarj hızları şimdi de otomobillere gelmeye başlıyor. Günümüzde 30 dakikalara düşmüş olan şarj hızlarının ileride 10 dakikalara düşecek olması elektrikli araçların benimsenmesi için şüphesiz büyük önem taşıyor.

Kaynak: DonanımHaber