Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel lezzetleri tanıtmak, yöresel gastronomi kültürünü yaşatmak, gençlerin mutfak sanatlarına ilgisini artırmak ve gastronomi alanında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen Trabzon Gastronomi Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi.
Trabzon’un köklü mutfak kültürünü ön plana çıkarmak ve gastronomi turizmini geliştirmek amacıyla ilk kez düzenlenen festivalle, kentin yöresel lezzetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.
DEV TENCEREDE PİŞİRİLEN KUYMAKLA REKOR DENEMESİ
Festivalin ilk gününde şefler, dev bir tencerede kuymak hazırladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve protokol üyeleri de pişirme sırasında bir süre kuymağı karıştırarak etkinliğe katıldı.
Pişirme işleminin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1 ton 680 kilogram ağırlığındaki kuymak, vinç yardımıyla 10,5 metre yüksekliğe kaldırıldı. Şeflerin kuymakla uzatma rekoru denemesi yaptığı anlar, festival alanındaki vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi.
Etkinliğin ardından hazırlanan kuymak, festivale katılan vatandaşlara ikram edildi.

BAŞKAN GENÇ: “TRABZON MUTFAĞI ÖMRÜ UZATIR”
Festivalin açılışında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’un tarihi, kültürü, sanatı, sporu, ticareti ve turizmiyle birçok değeri bünyesinde barındıran özel bir şehir olduğunu ifade etti.
Trabzon’un coğrafi işaretli ürünleri ve gastronomi alanındaki hedeflerine değinen Genç: “Trabzon'umuzun 16 coğrafi işaretli ürünü var. Bunların 10 tanesi yeme içme alanına ilişkin. Bunları bir festivalle öne çıkarmayı vazife addettik. Aynı zamanda bir hedef cümlemiz var. 'Trabzon mutfağı ömrü uzatır.' TÜİK tarafından geçen yıl mart ayında yapılan tespitlerde Trabzonluların ortalama ömrünün Türkiye ortalamasından 2,2 yıl daha fazla olduğu görülüyor. Bunda mutfağımızın da katkısı olduğunu düşünüyoruz. Biz bu mutfağı bugün hem ulusal hem de uluslararası arenaya taşıyoruz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında gastronomi şehri adaylığına Trabzon gastronomisi olarak bu yıl başvurumuzu yaptık. Ülkemizde Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar gastronomi şehri olarak tescil edildi. İnşallah Trabzon'umuz da adaylık sürecini başarıyla tamamlayarak uluslararası arenada gastronomi şehri olarak yerini alır” dedi.
TRABZON’UN 16 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ BULUNUYOR
Başkan Ahmet Metin Genç’in açıklamasına göre Trabzon’un toplam 16 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Bu ürünlerin 10’u yeme içme alanıyla ilgili.
Yöresel lezzetleri bir festival aracılığıyla öne çıkarmayı amaçladıklarını belirten Genç, Trabzon mutfağını hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.
Genç, TÜİK tarafından geçen yıl mart ayında yapılan tespitlerde Trabzonluların ortalama yaşam süresinin Türkiye ortalamasından 2,2 yıl daha fazla olduğunun görüldüğünü belirterek, bu durumda kentin mutfak kültürünün de katkısı olabileceğini düşündüklerini dile getirdi.
TRABZON’UN UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ ADAYLIĞI
Trabzon gastronomisinin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında gastronomi şehri adaylığı için bu yıl başvuru yaptığı bildirildi.
Türkiye’de Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar’ın gastronomi şehri olarak tescillendiğini hatırlatan Başkan Genç, Trabzon’un da adaylık sürecini başarıyla tamamlayarak uluslararası alanda gastronomi şehri olarak yer almasını hedeflediklerini ifade etti.
FESTİVALDE GASTRONOMİ YARIŞMALARI DÜZENLENECEK
Trabzon mutfağının zenginliğini farklı başlıklarla ortaya koymayı amaçlayan festival kapsamında çeşitli gastronomi yarışmaları gerçekleştirilecek.
Programda “Geleceğin Şefleri Yarışıyor”, “Kampüsten Sofraya”, “Sosyal Medyanın Lezzeti” ve “Lezzetli Uyum” başlıkları altında yarışmalar düzenlenecek.
Yarışmalarda dereceye giren katılımcılara para ödülleri verilecek. Birinciye 20 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye ise 5 bin TL takdim edilecek.
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ VE MANSİYON ÖDÜLLERİ DE VERİLECEK
Festivalde derece ödüllerinin yanı sıra jüri özel ödülü ve mansiyon ödülleri de bulunuyor.
Jüri özel ödülü kapsamında 10 bin TL verilecek. Ayrıca üç kişiye mansiyon ödülü takdim edilecek ve bu kategoride her bir katılımcı 5 bin TL alacak.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalle geleneksel lezzetlerin tanıtılması, yöresel mutfak kültürünün yaşatılması ve gastronomi alanındaki farkındalığın artırılması amaçlanıyor.




