Elektrik faturalarında güncelleme. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Şubat 2025 itibarıyla Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) uygulamasına geçiyor. Bu yeni düzenleme ile, aylık 417 kWh ve üzeri elektrik tüketimi yapan konut aboneleri daha yüksek tarifeden fiyatlandırılacak. Bu değişiklikle birlikte, devletin mesken abonelerine sunduğu sübvansiyon miktarı önemli oranda azalacak. Peki, bu durum hangi aboneleri nasıl etkileyecek? İşte merak edilen tüm detaylar…
YENİ TARİFE UYGULAMASI NELERİ DEĞİŞTİRECEK?
Yeni düzenleme ile birlikte, devletin mesken abonelerine sunduğu sübvansiyon miktarı yıllık 100 milyon kWh’den sadece 5.000 kWh’ye düşürülecek. Yani, 417 kWh üzerinde elektrik tüketen haneler, serbest piyasa tarifesine tabi olacak. Bu durum, bazı hanelerin elektrik faturalarının iki katına çıkmasına sebep olabilir.
YÜKSEK TÜKETİCİLERİN PAYI NE KADAR?
Türkiye genelinde yaklaşık 40 milyon mesken abonesi bulunuyor. Bu abonelerden 1,2 milyonu, yani yaklaşık yüzde 3’ü, yüksek tüketici grubunda yer alıyor. Bu gruptaki aboneler, yeni düzenleme sonrası zamlı tarifeye geçecek.
EN ÇOK ELEKTRİK TÜKETEN CİHAZLAR HANGİLERİ?
Evde en fazla enerji tüketen cihazlar arasında klima, elektrikli ısıtıcılar ve buzdolabı ilk sırada yer alıyor. Yüksek faturalarla karşılaşmak istemeyenler için, evdeki elektrik tüketimini en çok etkileyen cihazlar şu şekilde sıralanıyor:
Klima / Elektrikli Isıtıcı: 150 - 500 kWh
Buzdolabı: 30 - 60 kWh
Bulaşık Makinesi: 10 - 25 kWh
Çamaşır Makinesi: 15 - 30 kWh
Fırın / Mikrodalga: 20 - 50 kWh
Televizyon: 10 - 20 kWh
Su Isıtıcısı: 20 - 80 kWh
Elektrik Süpürgesi: 5 - 15 kWh
Aydınlatma: 10 - 30 kWh
YENİ DÖNEMLE BİRLİKTE FATURALAR NASIL DEĞİŞECEK?
Aylık 1.050 TL ve üzeri elektrik tüketimi yapan hanelerin faturalarının iki katına çıkması bekleniyor. Bu durum, özellikle yüksek tüketim yapan evlerdeki aboneleri doğrudan etkileyecek.
(gercekgundem.com)